Kildekode-uenighed kan koste kassen

Alt for mange virksomheder glemmer at sikre sig retten til kildekoden ind i kontrakten, når der investeres i nye web-applikationer. Det kan koste dyrt på længere sigt.

Virksomheder risikerer at havne i en såkaldt lock-in situation, hvor de er låst til en bestemt leverandør, hvis de ikke holder tungen lige i munden, når de investerer i nye CMS-løsninger og komponenter til deres hjemmesider.

Det kan dermed koste kassen, hvis de senere ønsker at skifte leverandør.

- Der bliver smidt mange, mange millioner væk på den her konto hvert år, og jeg synes, at det er ren bondefangeri fra leverandørernes side, siger Lars Pedersen fra konsulentfirmaet BNP, der rådgiver om CMS-løsninger.

Udvikle applikationer

Problemet opstår, når virksomheder ønsker at videreudvikle applikationerne på deres web-univers - uden den oprindelige leverandør.

Hvis der ikke står andet i kontrakten, er det nemlig kun leverandøren, der kan rette i kildekoden og konfigurere de forskellige moduler og komponenter på hjemmesiden.

Dermed kan man som kunde vælge enten at starte helt forfra med en ny leverandør eller at betale den oprindelige leverandør for at få adgang til kildekoden.

- Vi har haft kunder, hvor leverandøren har krævet 100.000 kroner for at give kunden adgang til kildekoden i det produkt, som kunden ellers selv har betalt for at få udviklet, siger Lars Pedersen

Kontrakt på leverandørens vilkår

I Bender von Haller Dragsted nikker it-advokat Jesper Langemark - der er specialist i it-kontrakter - genkendende til problemstillingen.

- Det er da helt sikkert noget, man skal være opmærksom på, når man laver sine kontrakter. Det er et problem, for der er mange kunder, der glemmer at sikre sig rettighederne til kildekoden i kontrakten, siger Jesper Langemark.

- Ofte indgås kontrakterne på leverandørens standardvilkår, og i den slags kontrakter er det i hvert fald helt sikkert, at der ikke står noget om kildekoden, for det ønsker leverandøren ikke. Han synes jo, at den situation er fin nok, forklarer Jesper Langemark.

Både konsulentfirmaet BNP og it-advokat Jesper Langemark peger dog på, at det ikke kræver ret meget at sikre sig, at man kan videreudvikle produktet og skifte leverandør, hvis man ønsker det.

- Det er ikke raketvidenskab. Man skal bare sørge for at få skrevet to linier ind i kontrakten, hvor der står, at kildekoder og brugsrettigheder tilhører virksomheden selv, siger Lars Pedersen fra BNP.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere