Fiber-bredbånd på åben platform på trapperne

Elselskaber vil tilbyde kunderne bredbåndsforbindelser på en helt åben platform. Firmaer og private skal selv kunne vælge leverandør af datatrafik, lyder filosofien.

Energi Fyn vil sammen med elselskabet Seas-NVE allerede i sensommeren tilbyde både private og virksomheder fiberbaserede bredbåndsforbindelser på en helt åben platform.

Dermed har kunderne mulighed for at vælge præcis den udbyder af tv, internet eller telefoni, som de har lyst til, så længe leverandøren indgår en aftale med elselskabet.

Det fortæller Jens Guttorm, der er økonomi- og it-chef hos Energi Fyn.

Søger udbydere

- Vi vil have en helt åben platform, hvor udbydere at netydelser kan hægte sig på vores net og via det levere til de kunder, som de har lyst til, siger Jens Guttorm.

Derfor spørger Energi Fyn og Seas-NVE i øjeblikket en lang række udbydere af dataydelser, om de kunne tænke sig udbyde via selskabernes fiberkabling.

- Vores filosifi er, at kunderne skal have det bedste. Og da det med at udbyde ikke er vores kernekompetence, leverer vi i stedet en åben platform til andre på det område, siger Jens Guttorm.

Net-strategien er forskellig hos de enkelte elselskaber i landet. Nogle vælger selv at gå ind på markedet som serviceudbydere, mens andre går vi partnerskaber med etablerede udbydere.

Flere skal med

Energi Fyn har indtil videre koncentreret indsatsen om at tilslutte brugere i en række mindre byer på Fyn.

Tilslutningen af fiber startede med et pilotprojekt i Baaring. Herefter var det borgere og virksomheder i Glamsbjerg, Tårup og Haarby, som fik muligheden for fiberbaserede internetopkoblinger.

- Vi prøver at tage nogle udvalgte områder, og vi har haft fornuftig tilslutning. Vi er typisk oppe imod konkurrence fra TDC, som pudsigt nok altid dumper prisen, når vi kommer, siger Jens Guttorm.

Åbner til september

Energi Fyn regner med at have et par tusind kunder i løbet af et år, fortæller Jens Guttorm.

- Og det er vi udmærket tilfredse med, siger økonomi- og it-chefen.

Elselskaberne går i luften med den åbne platform i september i år. Men allerede midt i august er der en prøveopstilling klar, så interesserede udbydere kan se funktionaliteten.

Prisen på en 10/10 Mbit-forbindelse bliver mellem 300 og 400 kroner om måneden. Hertil kommer tilslutning på mellem 5.000 og 10.000 kroner afhængigt af gravearbejdets omfang, oplyser Energi Fyn.

Computerworld har rettet overskriften i denne artikel. I første udgave stod der, at fiber-nettet var open source-baseret. Dette passer ikke. Computerworld beklager fejlen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere