TDC vil have mere konkurrence i Norden

Konkurrencen på telemarkederne i norden skal forbedres, mener TDC-direktør Henning Dyremose, der ønsker fælles nordiske teleregler. Analytiker ryster på hovedet.

En åben slagudveksling mellem de tre telegiganter i Norden på et helt jævnt marked.

Det scenarie toner frem, hvis TDC-direktør Henning Dyremose får sin vilje og hele norden får fælles regler.

Telia afviser ideen.

Henning Dyremose opfordrer til, at nye EU-regler skal gøre norden til ét marked med fælles regler.

I dag er det de samme selskaber, der konkurrerer på forskellige vilkår i de nordiske lande.

- Reguleringen skal også til at tage højde for, at vi er i en ny situation med hensyn til konkurrencen, siger Henning Dyremose

Vil have mere konkurrence

Hensigten er øget konkurrence, men der er også ganske jordnære grunde til den danske teleboss' ønsker.

Det har været svært for TDC at vinde på de øvrige nordiske markeder. En grund er forskellig regulering.

De tidligere statsmonopoler sidder stadig tugt på deres gamle hjemmemarkeder, efter mange år med liberaliserede telemarkeder.

TDC sidder på Danmark, Telenor på Norge og TeliaSonera på det svensk-finske marked.

Teleanalytikeren Torben Rune tror ikke på, at det vil være en fordel for andre end TDC.

- Umiddelbart tror jeg ikke det er i forbrugernes interesse. Jo mere regulering og samordning markeder imellem, jo ringere fungerer de, mener Torben Rune.

Hos konkurrenten Telia i Danmark mener juridisk direktør Jens Ottosen-Støtt, at TDC-chefens ide er helt forkert.

Hvem skal styre det?

- Jeg tror ikke på ideen, og jeg tror ikke, at det er praktisk, siger Jens Ottosen-Støtt.

Han tror heller ikke på at et fælles nordisk marked vil give den øgede konkurrence Henning Dyremose forudsiger.

- Hvis man skal ind og tale fælles regulering, skal der være et sted, der styrer. Hvem skal have den rolle, spørger Jens Ottosen-Støtt, som mener, at EUs nuværende regler og deregulering af markederne skal have lov til at fortsætte.

Forfordeling

TDC er ofte blevet beskyldt for at byde konkurrenterne i Danmark dårlige forhold. Nu sender Henning Dyremose en lignende beskyldning over Øresund.

- Jeg kan ikke lade være med at føle, at den svenske regulator ikke har været så lige så hård overfor TeliaSonera, som regulatorerne har været i Danmark, fordi staten er medejer af TeliaSonera, siger Henning Dyremose.

Han forklarer, at priserne på at leje sig ind på Telias kobbernet i Malmø er højere, end hvis Telia lejer sig ind på kobbernettet i Dragør.

Samtidig er kundernes pris i Malmø lavere end i Danmark, så der er ikke rum til fortjeneste.

- Det giver dårlige konkurrenceforhold i et nordisk marked, der bliver mere og mere integreret, kritiserer Henning Dyremose.

Torben Rune er lodret uenig.

- Jeg kan måske høre som undertone, at TDC er utilfreds med, at det er sværere at konkurrere i Sverige, siger Torben Rune. Han vil hellere tale om helt at fjerne regulering af teleområdet.

- Det koster jo ikke det samme at lave en telefon i Nordsverige som i Danmark. Det hæmmer konkurrencen mere end det styrker, siger Torben Rune og tilføjer, at han mener, at det er usundt for markedsøkonomien at fastholde ens priser.

Læs mere i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere