Sverige vil bygge på månen

Svenskerne vil bygge et svensk-rødt hus på månen. Største udfordring er få et kun 10-kilo let træhus til at lande blødt og folde sig ud på månens overflade.

Det er svampesæson og svenske rumeksperter lægger planer for, hvordan Sverige kan blive den tredje nation, der indtager månen.

Der er lige et par ting, der skal være i orden, inden et landingsfartøj sætter det første røde træhus på månens overflade. Huset skal blandt andet være stærkt nok til at kunne klare opsendelsen, og det må kun veje 10 kilogram.

Det henstår også at finde ud af, hvordan huset skal folde sig ud, når det er landet, og hvilken form for energiforsyning, det skal have.

Konstruktionsarbejdet skal foregå i 3D CAD-programmet SolidWorks.

Konkurrence

Virksomheden bekendtgjorde på Täkniska Messan i Stockholm i sidste uge, at der vil blive udskrevet en konkurrence, hvor studerende på universiteter og andre højere uddannelsesinstitutioner kan komme med forslag til konstruktionen.

Forslagene bliver bedømt af en jury bestående af blandt andre en opfinder, en forskningschef fra ABB og en forhenværende generaldirektør for den svenske Rymdstyrelsen. Udviklingsarbejdet forventes at tage tre år.

– Vi er begejstrede for at være med i et af Sveriges mest spektakulære rumprojekter nogensinde. Nu begynder konstruktionen af månesonden og det røde træhus på månen, der skal kunne klare både opsendelsen, den 384.000 kilometer lange rejse til månen, landingen og at kunne stå på månen for evigt, siger SolidWorks nordeuropæiske administrerende direktør, Tobias Andersson.

Flere andre tilsyneladende umulige rumprojekter er blevet til i virksomhedens konstruktionssoftware, blandt andet NASA's Mars Rover og SpaceShip One, der er Burt Rutans, Richard Bransons og Paul Allens første private rumfærge.

Det er kunst

Det er kunstneren Mikael Genberg, der har taget initiativ til projektet.

Han er kendt for dristige byggerier som hotellet i trætoppen, Hotell Hackspett og undervandshotellet Utter Inn.

Ideen til månehuset fik han i 1999, men blev dengang anset for at være en urealistisk rumfantast.

– Månehuset bliver et symbol på Sverige i hele universet og en inspiration til vores teknologiske udvikling. Det er lige præcis det kick, der skal til for at samle forskere og udviklere, siger kunstneren.

Om der rent faktisk også kommer til at ligge en lille svensk hytte på månen må tiden vise.

Men helt urealistisk er det ikke, vurderer det statslige Rymdbolaget, der har gennemgået planerne fra SolidWorks Lunar Resort.

– Sverige er i stand til at gennemføre en landing på månen, og Luna Resort er realistisk både teknologisk og økonomisk, siger Sven Grahn, som Sveriges førende rumekspert og rumteknologisk rådgiver på projektet.

Projektet er blevet præsenteret for den europæiske rumorganisation ESA og amerikanske NASA.

– Der er absolut efterspørgsel efter sådanne ideer. Særligt, når man tænker på, at det er 25 år siden, mennesket var på månen og at det er 20 år siden, et ubemandet fartøj landede der. Det er ikke finansieringen eller selve opsendelsen, der er problemet. Det er snarere problemet at lande blødt og godt, mener Sven Grahn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere