Svenske piratjægere kan få politibeføjelser

En ny tolkning af et EU-direktiv om ophavsret kan ende med at give antipiratorganisationer politi-lignende beføjelser. Direktivet er på skrivebordet hos det svenske Justitsministerium.

Det svenske justitsministerium arbejder i øjeblikket på en tolkning af et EU’s første direktiv om ophavsret. Meningen er at undersøge, om direktivets indhold også skal gælde aktiviteter på internettet.

Bliver dette tilfældet, kan beslutningen betyde at den svenske pendant til APG (Antipirat-gruppen) får ret til at kræve information om mistænkte fildelere helt uden politiets indblanding, skriver Computerworlds svenske søsterblad.

Skal tolkes igen

EU-direktivet blev forfattet tilbage i 2004 og hedder Intellectual property rights enforcement directive (Ipred).

Direktivet fastslår, at ophavsretsindehavere skal have lov til at kræve information om skadeforvoldende varers ophav og distributionskanaler.

Men præcis hvilke typer varer eller distributionskanaler, der er tale om, defineres ikke i direktivet. Og derfor er det justitsministeriets opgave at tolke direktivet i forhold til svensk lov, for at klarlægge om også internettet skal være omfattet.

Hvis de svenske myndigheder beslutter, at direktivet også gælder internettet, så giver det medie- og pladeselskaber gode kort på hånden. Samtidig får indehaverne af ophavsretten langt mere magtfulde rettigheder.

I praksis vil pirater og fildelere kunne afkræves information om hvor og hvem de har hentet ophavsretsbeskyttet materiale fra. Helt uden politiets indblanding.

Beslutningen vil også betyde, at den svenske landsrets afgørelse om, at et ip-nummer er at sidestille med et personnummer, tages op til diskussion igen.

Også Datainspektionens undtagelse, som giver den svenske Antipiratbyrån lov til fortsat at indsamle ip-numre bliver unødvendig, fordi Antipiratbyrån i praksis får ret til at spore fildelerne.

Ifølge Stefan Johansson fra Justitsdepardemenet ventes afgørelsen at falde i løbet af foråret.

Modstand blandt fildelere

Undersøgelsen er blevet mødt af kraftige protester i fildelingsmiljøet, selvom der endnu ikke er truffet en afgørelse.

Piratpartiets leder, Richard Falkvinge, mener at direktivet som helhed skulle have været forkastet i Sverige.

- Det er helt forkert bare at overveje at give private interesseorganisationer politibeføjelser. Justist-depardementet burde huske hvem som betaler deres løn. Det er ikke den amerikanske underholdningsindustri, siger Richard Falkvinge til Computerworlds søsterblad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere