Artikel top billede

Dansk medicin-register bliver open source

Kildekoden til det omdiskuterede medicin-register bliver åben for alle, der vil se, hvordan et sådant system fungerer. "En gratis lodseddel," lyder det fra IT- og Telestyrelsen.

Ingen nørder får adgang til fru Jensens medicinforbrug.

Men de får fuld adgang til et kig ned i kildekoden og ret til at bruge koden, som de vil.

"Vi udstiller kildekoden på hele den del, hvor vi transporterer data, men der bliver ingen adgang til firewallen og al den sikkerhed, vi bygger udenom," siger Peter Timm fra Nationalt Videnscenter for Software i IT- og Telestyrelsen.

Receptserveren er et system, hvor læger sender recepter elektronisk i stedet for på papir.

Det giver samtidig mulighed for læger og sygeplejersker til at se patienters medicinforbrug.

Kun fordele

Det er Nationalt Videnscenter for Software i IT- og Telestyrelsen, der har opfordret lægemiddelsstyrelsen og andre offentlige myndigheder til at skifte til Open Source.

Det har desuden hjulpet lægemiddelstyrelsen med den konkrete implementering af den nye licensform.

Peter Timm synes ikke, det er underligt, at systemet skifter licens, da serveren stadig vil fungere som før - bare med ekstra fordele.

"Det er en gratis lodseddel," siger han.

Lægemiddelstyrelserne i andre lande kan nemlig videreudvikle på systemet, og de opfordres til at sende deres ændringer tilbage. Det kan give en endnu bedre receptserver.

Peter Timm forsikrer, at Lægemiddelstyrelsen og IT- og Telestyrelsen vil se alle forslag til ændringer grundigt igennem, så kun seriøse forslag bliver implementeret.

Kildekoden til receptserveren bliver frigivet under Mozilla Public License.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere