Prisloft kan gøre WiMAX til en tvivlsom forretning

Vinderen af den kommende WiMAX-auktion må maksimalt tage 75 procent mere end gennemsnitsprisen på bredbånd. Det har Teleforligskredsen besluttet, selvom kritikere tvivler på, at der kan drives en fornuftig WiMAX-forretning med statslige prisreguleringer.

Når staten senere på året kårer en vinder af WiMAX-auktionen, må prisen på det trådløse bredbåndsprodukt maksimalt ligge på 75 procent mere end den gennemsnitlige bredbåndspris.

Det besluttede regeringen, S, R og SF i går tirsdag på et møde i Teleforligskredsen.

Beslutningen kommer, selvom iagttagere i sidste måned udtrykte kraftig tvivl om, hvorvidt et sådan priskrav muliggør en WiMAX-forretning i de yderste landområder i Danmark.

Auktionen, der finder sted i juni, handler om en landsdækkende tilladelse til at benytte frekvensbåndene fra 3410 til 3800 MHz, hvor WiMAX-standarden hører hjemme.

Tilladelsen følges dog op af en række konkrete krav, der går på, at vinderen forpligtiger sig til at udbygge sit net alle de steder, hvor befolkningen ikke i forvejen kan få bredbånd.

Kritik af prisregulering

Det drejer sig konkret om 40.000 husstande, og de kan altså alle se frem til nogenlunde priser efter Teleforligskredsens beslutning om de 75 procent.

Iagttagere har ellers over for Computerworld tidligere kritiseret planerne om en prisregulering.

Teleanalytiker John Strand sagde i marts måned, at det bliver mere end svært at lave en fornuftig forretning, baseret på kravene til FWA-licensen.

"Det er ganske enkelt umuligt. Staten siger til udbyderen, at de skal bygge et trådløst netværk op langt ude på landet, hvor det er en rigtig dårlig forretning, og så skal de gudhjælpemig levere til samme pris, som inde i byerne, hvor der er tætbefolket, og hvor 10-15 udbydere slås om hver eneste kunde. Det hænger slet ikke sammen," sagde John Strand.

Også Peter Jerry Sørensen, administrerende direktør for Clearwire/Danske Telecom, der er det eneste selskab herhjemme, som i dag er i luften med WiMAX-bredbånd til private, er kritisk over for kravene.

"I Danmark beder staten om penge for licensen, stiller krav om dækning, laver prisregulering, og giver ikke noget i statsstøtte. Det er kort fortalt opskriften på en katastrofe for en virksomhed, der vil levere trådløst bredbånd til dem ude på landet," sagde Peter Jerry Sørensen i marts.

Yderligere sænkning

I regeringens oprindelige WiMAX-forslag havde man givet selskaberne lov til at kræve op til det dobbelte af gennemsnitsprisen, men på mødet i går fik blandt andre Socialdemokraterne tvunget loftet ned på 75 procent.

Socialdemokraternes it- og teleordfører Magnus Heunicke føler sig da heller ikke overbevist om, at det overhovedet lader sig gøre at drive en forretning på det grundlag.

"Nej, det er jeg da ikke overbevist om. Det er jo en balance, og man må endda sige, at i og med vi har sat prisen yderligere ned i forhold til regerings forslag, så er der måske endnu færre, der vil byde ind."

Han henviser til, at beslutningen er truffet på baggrund af IT- og Telestyrelsens beregninger, der viser, at det godt lader sig gøre at drive en forretning med et loft på 75 procent.

De samme beregninger får Venstres Videnskabs- og teknologiordfører Torsten Schack Pedersen til at bakke op om de 75 procent.

"Jeg er optaget af, at vi får lavet noget udbudsmateriale, som gør, at der er nogen, der synes, at det her er så interessant, at de byder og får lavet den bredbåndsdækning, som vi ønsker," siger han.

Hos Socialdemokraterne mener Magnus Heunicke, at det er regeringen, der skal få røde kinder, hvis drømmen om det trådløse bredbånd viser sig ikke at holde.

"Det er jo regeringens plan, som vi har prøvet at forbedre i forhold til slutbrugerne, og hvis ikke den lykkes, så har vi jo vores egen plan," siger Magnus Heunicke med henvisning til den bredbånd-plan, som Socialdemokraterne lancerede i sidste uge.

Den går på, at staten indgår en aftale med TDC om at dække de sidste 40.000 husstande.

Modydelsen til TDC er at fritage selskabet fra de maritime nød- og sikkerhedstjenester, hvilket vil koste samfundet 70 millioner kroner om året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere