Pirat-jægere overdriver tab voldsomt

De tab, som softwareproducenterne lider på grund af piratkopiering, er betydelig mindre, end hvad piratjægerne påstår. Det viser en frisk rapport fra OECD og en gammel fra The Economist.

Det er slemt at piratkopiere, men det er også slemt at lyve om følgerne af piratkopiering.

Ifølge en frisk rapport fra OECD (Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling) overdriver de store pirat-jægerorganisationer i stor stil de økonomiske konsekvenser af den udbredte ulovlige kopiering af software.

Financial Times har fået fingre i rapportens konklusioner, og de slår fast, at piratkopiering i 2005 kostede producenterne cirka 1.100 milliard kroner, hvilket kun er en tredjedel af de 3.300 milliarder, som blandt andet musik- og filmbranchens lobbygrupper estimerer.

Med alarmerende hast

Samtidig lægger OECD ikke skjul på, at piratkopiering af software, film og musik verden over, men især i Asien, vokser med alarmerende hastighed.

OECD-rapporten omfatter ikke internetbaseret handel. Samtidig anerkender OECD, at rapporten er "politisk ømtålelig," og der gik også kun et par dage efter offentliggørelsen af artiklen i Financial Times, før en talsmand fra OECD tog til genmæle og forklarede, at "sådan var det jo heller ikke ment…"

Finansavisen The Economist har tidligere sat spørgsmålstegn ved, hvordan antipiratorganisationen BSA (Business Software Alliance) opgør de astronomiske tab, som BSA hævder softwareproducenterne lider på grund af ulovlig kopiering.

Et hårrejsende tab

Ifølge BSA var op til 35 procent af al pc-software, der blev installeret på pc'er verden over i 2004 piratkopier. Resultatet var ifølge BSA et hårrejsende tab på mere end 180 milliarder kroner til softwareproducenterne.

I dag, få år senere, er de store beløb allerede mangedoblet.

Disse ufattelig store summer bliver ofte citeret i regeringsrapporter og bruges til at retfærdiggøre strenge straffe for piratkopivirksomhed.

For eksempel diskuterede den tyske kansler Angela Merkel og repræsentanter fra de store industrinationer - G8-landene - emnet på et møde i Berlin i sidste uge.

På G8-landenes agenda

Tyskland har sat emnet, bekæmpelse af priatkopiering, på dagsordenen til næste måneds G8 topmøde, der holdes i et af de baltiske lande.

The Economist mener ikke, at BSA's opgørelser holder vand. Avisen skriver i en tidligere artikel:

"BSA's tal baserer sig på stikprøver, der ikke nødvendigvis er repræsentative, antagelser omkring mængden af software på de enkelte pc'er og, i nogle lande, rent gætværk i stedet for fakta. Derudover præsenteres tallene i overdrevet form af BSA og analysehuset IDC (der hjælper BSA med at samle materiale)."

Avisen kritiserer også stærkt, at BSA og IDC går ud fra, at hvert eneste stykke piratkopieret software er et omsætningstab for softwareproducenterne.

Kan øge salget

Ifølge The Economist viser undersøgelser, at i nogle tilfælde øger piratkopiering salget af software ved at introducere produkter til brugere, der ellers ikke ville være blevet betalende kunder.

Faktisk stod Microsofts medstifter og ejer Bill Gates frem i 1990'erne med udtalelser om, at piratkopieringen i Kina var en god ting, fordi når først landet blev afhængigt, så skulle softwaregiganten nok finde en måde at score kassen - også hos de piratkopierende kinesere.

Det er mange år siden, og Bill Gates har siden holdt en lav profil omkring det emne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere