Microsoft presser Oracle ud af Danmarks hoved-site

Med et systemskifte bliver Oracle presset ud af danskernes hovedindgang til det offentlige på nettet. Ind kommer istedet Microsofts Moss-platform.

Efter grundige overvejelser har Borger.dk besluttet at droppe Oracles platform til den næste generation af borgerportalen.

Samtidig skubber beslutningen Oracle ud af samarbejdet med Videnskabsministeriet, som skifter til open source-platformen Plone.

Borger.dks MinSide, som næste generation af Borger.dk kaldes, kommer nu til at køre på Microsofts Moss-platform.

Større skift

Thomas Andreasen, der er forretningsprojektleder på Borger.dk, forklarer, at beslutningen kommer nu, fordi det i foråret blev tydeligt, at der skulle et større skift til, når MinSide skulle i luften.

Det betød enten en ny Oracle-platform eller en helt anden platform.

"Vi kunne se, at vi ikke kunne genbruge særlig meget kode. Men vi kunne genbruge den viden, som vi har opbygget i første version," siger Thomas Andreasen.

Piet Syhler, chefkonsulent i IT- og Telestyrelsens borgerkommunikationskontor, forklarer, at beslutningen bygger på flere faktorer. Den første var, at Borger.dk helst ikke ville skille sig af med NNIT nu.

Firmaet har været med til at udvikle og drive den nuværende version af Borger.dk. De erfaringer vil Borger.dk ikke miste.

Det begrænsede leverandørudvalget til SAP, Oracle og Microsoft. SAP blev hurtigt sorteret fra, inden Borger.dk gik ind i en grundig vurdering af de to tilbageværende platforme.

I denne omgang blev leverandøren valgt ud fra SKI-aftalen i stedet for at gå i et stort EU-udbud.

Ressourcer afgørende

Det viste sig , at de to platforme – Oracles WCS og Microsofts Moss - levede lige godt op til de tekniske krav, blandt andet om åbne standarder og tilgængelighed.

Beslutningen om at vælge Microsofts Moss-platform blev blandt andet truffet ud fra et ønske om større leverandørfrihed. Piet Syhler forklarer, at der kun er meget få eksperter i Oracles WCS og Stellent i Danmark.

Til sammenligning er der mellem fem og otte it-firmaer, der kan løfte opgaven på Microsoft-platformen.

"Det er vigtigt at have noget at vælge imellem, hvis vi på et tidspunkt bliver trætte af NNIT," siger Piet Syhler.

Han tilføjer, at samarbejdet med Oracle har været godt, og at firmaet desuden har garanteret, at eksperter kunne flyves ind fra udlandet.

Alligevel mener Thomas Andreasen, forretningsprojektleder i Borger.dk, at det var mest fornuftigt, at vælge en platform med flere leverandørmuligheder i Danmark.

"Vi er gået dybt ned i det her for at være sikre på, at vi fandt den rigtige platform," siger han.

Presset til Open Source

Beslutningen får også en negativ sideeffekt for Oracle.

Når Borger.dk skifter til Microsoft-platformen betyder det også et skift på Videnskabsministeriets øvrige netsteder.

Borger.dk og Videnskabsministeriet har i fællesskab betalt for Oracle-platformen.

Men ministeriet har ikke råd til selv at køre videre med Oracle-platformen, og ministeriet skulle samtidig revidere sin platform-strategi i år.

Derfor skifter alle siderne i Videnskabsministeriets regi i løbet af de næste to år til open source-platformen Plone. En platform som allerede bruges på it-borger.dk.

En enkelt side, statstidende.dk, kører på en Microsoft-platform og fortsætter på den platform.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere