Hotelgæster kan se deres logninger

Tema: Sikkerhed: En hotelgæst har ret til at se, hvilke oplysninger hotellet har registreret om gæsten under opholdet. Er hotellerne klar til at præsentere gæsten for de data?

[Tema:] Samspillet mellem persondataret og logningsbekendtgørelse pålægger hotellerne en forpligtelse yderligere, udover pligten til at registrere selve datatrafikken:

Gæsten har ret til at se, hvad hotellet har registeret under opholdet.

"Der har ikke mig bekendt været eksempler på, at gæster har forlangt en liste over de oplysninger, hotellet har gemt om dem," siger Jens Zimmer Christensen, bestyrelsesmedlem og talsmand for hotel- og restauratørorganisationen Horesta.

Ikke desto mindre har danske hoteller siden 15. september under bødestraf været forpligtet til at kunne forsyne gæsterne med netop de oplysninger.

"Hotellerne kan idømmes bøde, hvis de ikke udleverer oplysningerne," siger Torben Waage, advokat og telekommunikationsekspert i advokatfirmaet Kromann Reumert.

Han tvivler på, at alle hoteller og restauranter har systemer, der kan håndtere sådan et kundekrav.

"Ikke alle hoteller er helt oppe at køre, men flere og flere er på plads, og begynder at forstå, hvad det hele går ud på. Vi er bekendt med lovgivningen. Hvis nogen spørger om egne oplysninger, har man fire uger til at svare," siger Jens Zimmer Christensen.

Ingen forudsætninger for at løse opgaven

Horesta har været i medierne adskillige gange med kritik af logningsbekendtgørelsen.

Det største problem er følge Jens Zimmer Christensen, at hoteller og restuaratører i bekendtgørelsen har fået status af tele- og internetudbyder.

"Vi taler ikke imod nødvendigheden af at logge og gemme. Men det er yderst uheldigt, at en væsentlig del af logningen er blevet pålagt et erhverv, der absolut ingen forudsætninger har for at løse opgaven," siger Jens Zimmer Christensen.

Horesta ser bekæmpelse af terror som et emne, der fortjener respekt og opmærksomhed.

"Men det er en samfundsopgave, som ikke skal løses af folk, der ikke har forudsætningerne for det," siger han.

Et skævt pennestrøg

Logningsbekendtgørelsen beskriver han som et net, der kastes ud over alle borgere.

"Et net kan være mere eller mindre finmasket. Men det, der er galt med denne lov er, at nettet er i stykker," siger Jens Zimmer Christensen.

Han mener, at politikerne har forsøgt at indføre terrorbekæmpelse med et skævt pennestrøg, og ledsager gerne den holdning med en dyster lignelse:

"I Danmark mangler vi læger. Forestil dig, at vi om fredagen indfanger hoteldirektører, eller taxachafførerer for den sags skyld, og udnævner dem til kirurger. Om lørdagen kan vi læse i avisen, at de ansvarlige politikere har løst problemet. Nu er der læger nok. Men kun indtil om mandagen, hvor de skal til at lave noget, de ikke har forstand på."

Konkurrenceforvridning

Han peger på, at logningsbekendtgørelsen desuden virker konkurrenceforvridende over for hoteller i andre lande, som ikke er underlagt de i EU-sammenhæng enestående stramme danske regler.

For et typisk hotel ligger etableringsomkostningen til et system, der lever op til logningsbekendtgørelsens krav, på et sted mellem 50.000 og 100.000 kroner.

Derefter er der driftsomkostninger på anslået mellem 500 og 1.000 kroner per værelse per år, vurderer Horesta-talsmanden.

Det er 40.000 hotelværelser i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere