Nordmænd deler bredbånd i Oslo

Telegiganten Telenor har i de sidste måneder ladet tusindvis af nordmænd dele deres bredbånd via en trådløs router. Det giver mange fordele, mener firmaet.

Nordmænd i Oslo-bydelen GrünerLøkka har i de sidste måneder kunnet dele bredbånd via deres trådløse router leveret af den norske telegigant Telenor, som i Danmark ejer Cybercity og Sonofon.

Dermed er også den norske hovedstad ligesom den svenske hovedstad Stockholm på vej mod trådløst internet i byen.

Telegiganten Telenor har i de sidste måneder opbygget et trådløst netværk som gør brug af kundernes routere i bydelen.

Ideen er, at alle som er med i forsøget gør deres trådløse net tilgængeligt for andre som er med i forsøget, skriver Computerworlds norske søsterblad.

Skiller privat fra offentligt

Delingen sker ved hjælp af skræddersyede routere, og forsøget gør det muligt at logge på netværket i hele bydelen, eksempelvis i parker og på cafeer. Teknisk er routerne adskilt i en privat zone og en offentlig zone.

Ideen er kendt fra det populære netværk Fon, som også har en række medlemmer i Danmark. Men ifølge Telenordirektør Oddvar Hesjedal har ideen været på agendaen længere end Fon har eksisteret.

"Fordelen ved, at vi gør det, er selvfølgelig, at vi sørger for et sikkert netværk. Jeg vil hævde, at det her er langt sikrere end de fleste trådløse net, hvor folk er overladt helt til sig selv. Desuden er Fon sandsynligvis ulovligt i forhold til de fleste regler på området," siger Oddvar Hesjedal til avisen.

Forsøget i bydelen dækker omkring ni procent af indbyggerne.

"Det fantastiske er, at at det her giver netværk helt ud til sidste meter, og ikke bare sidste kilometer. På grund af den tætte bebyggelse fandt vi 3.250 operative netværk," siger Oddvar Hesjedal.

2000 brugere

Telenor forsøget har 2000 brugere som gør brug af 800 åbne netværk. Ifølge direktøren logger brugerne på netværket mellem 5.000 og 6.000 gange om dagen. Samtidig mener han at forretningsmodellen kan bruger til andre formål.

"Det her gør det muligt eksempelvis at tilbyde bredbånd i lande, hvor der mangler ordentlig infrastruktur. Man kan eksempelvis opbygge et mesh med wimax-teknologi," siger Oddvar Hesjedal til avisen.

Foreløbig er der ingen konkrete kommercielle planer på tegnebrættet hos Telenor i forbindelse med forsøget.

"Vi får se. Det er uvist, hvad der vil ske," siger Oddvar Hesjedal til Computerworlds norske søsterblad.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere