Artikel top billede

Netudbyder lukker for al fildeling

USA's næststørste internetudbyder, Comcast, sætter spærre op for al fildeling - lovlig og ulovlig. Ikke en entydig dårlig ting, mener IT- og Telestyrelsen i Danmark.

USA's største kabel-tv-leverandør og næststørste internetudbyder, Comcast Corporation, har tilsyneladende fået nok af fildelere, som bruger uforholdsmæssigt meget mere båndbredde end andre internetkunder.

Nyhedstjenesten Associated Press, AP, har via en række tests påvist, at upload af hele filer forsinkes eller helt blokeres af Comcast.

Selskabet selv nægter, at der blokeres for adgangen til nogen applikationer.

Det gælder også adgangen til BitTorrent, der ellers sammen med fildelingsnetværk som eDonkey og Gnutella lider under Comcast blokeringspolitik, skriver AP.

"Vi har ansvaret for at styre vores netværk for at sikre, at alle vores kunder har den bedst mulige bredbåndsoplevelse," lyder det fra pressetalsmand Charlie Douglas.

Hemmelige beskeder

I peer-to-peer-fildeling (p2p), hvor brugerne udveksler filer direkte mellem to pc'er, er den ene brugers download den andens upload.

Det betyder, at Comcast blokering af visse uploads påvirker hele p2p-netværket.

Comcasts blokeringsteknologi er snedigt skruet sammen: Når to brugere er i gang med at udveksle en stor fil - lovlig såvel som ulovlig - modtager hver pc en besked fra den anden pc om at stoppe kommunikationen.

Det kan brugeren ikke se, og beskeden kommer heller ikke fra nogen af de to pc'er, men derimod fra Comcast.

Ifølge AP svarer det til, at en telefonsamtale mellem Per og Poul bliver afbrudt af telefonselskabet, der siger: "Jeg er nødt til at lægge på nu, farvel" - vel at mærke sagt med Per og Pouls egne stemmer.

Princippet om netneutralitet

Comcast gør ikke noget ulovligt. Det er selskabets netværk og det kan gøre med det, hvad det vil.

En undersøgelse foretaget af den tyske netværksvirksomhed Ipoque viser, at mellem 50 og 90 af al internettrafik kan tilskrives p2p.

Derfor er det også et oplagt sted for internetudbyderne at justere og bruge såkaldt "traffic shaping."

Selvom blokeringen ikke er ulovlig, strider den imod princippet om netneutralitet, der refererer til nettets fremføringsprincip.

"Et net siges at være "neutralt", hvis alle former for indhold, platforme og tilkoblet udstyr behandles lige," er den danske IT- og Telestyrelsens definition, som er beskrevet i styrelsens rapport Det strategiske eftersyn af telereguleringen, som IT- og Telestyrelsen har gennemført i 2006-2007.

"At handle i strid med princippet om netneutralitet, for eksempel ved at give mulighed for prioritering af trafikken, kan være en fordel for alle involverede. Vi skal blot holde fast i, at konkurrencen kan finde sted på lige vilkår. Hvis det princip krænkes, så må man gribe ind. Men krænkes det ikke, hvad er så problemet?," spørger Jørgen Abild Andersen, direktør i IT- og Telestyrelsen.

Åbenhed efterlyses

Han understreger, at han ikke kender den konkrete sag om Comcast, men udelukker ikke, at der kan være situationer, hvor prioritering af trafikken er gavnlig for både udbydere og kunder.

Dog synes han umiddelbart, at egentlig blokering af visse typer trafik forekommer problematisk.

Hvis netudbyderne begrænser fildeling, som Comcast gør, opstår en situation, hvor kunderne skal tage stilling til, ikke alene hvor meget båndbredde, de køber af hvem og hvad det koster.

Men de skal også vurdere, hvad den enkelte internetudbyder rent faktisk lægger af begrænsninger på ydelserne, og hvilket produkt, der altså reelt tilbydes.

"Det skal teleselskaberne og internetudbyderne være meget præcise med at fortælle. Men det er da den bedste af alle verdner, hvor forbrugeren får mulighed for at vælge på et oplyst grundlag," siger Jørgen Abild Andersen.

Det er direktør for brancheforeningen Telekommunikationsindustrien, Ib Tolstrup, enig i.

"Al trafik skal have adgang til nettet, men det er ikke sikkert, at den skal behandles lige. Det skal være muligt at købe sig et højere serviceniveau. Men det skal fremgå klart af abonnementsaftalen, hvis der er begræsninger på båndbredden," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere