Artikel top billede

"Hvor er regnestykket," spørger IO-direktør Janos Flösser, efter S har lovet massivt fokus på den danske spilbranche.

Dansk spilbranche peger på huller i S-udspil

Det er godt, at Socialdemokraterne vil støtte spilbranchen, mener Janos Flösser fra IO Interactice. Han savner dog det regnestykke, der skal give spil på hylderne.

Socialdemokraterne vil som en del af deres medie- og kulturpolitiske udspil støtte den danske spiludvikling med væksthus, netværksuddannelse og en permanent støtteordning til spil-og demoudvikling.

Det forslag hilses velkommen af Janos Flösser, der er direktør for landets største spilfirma, IO Interactive.

"Det lyder jo fantastisk fint, at de er nået til den erkendelse, at spil er en væsentligt kulturel aktivitet for rigtig mange unge og også lidt ældre," siger Janos Flösser.

Men trods de gode intentioner mangler han at se det meget vigtige regnestykke, som skal hjælpe danske spilfirmaer over den sværeste forhindring på vej til butikshylden.

"Jeg er meget glad for udspillet, men det er bare meget svært at gøre," siger Janos Flösser.

Mangler S-bud på funding

Problemet er at skaffe investorer i Danmark.

Spilbranchen har med 500 ansatte nemlig endnu ikke en kritisk masse, der kan sikre den synergieffekt, som skal gøre det sikrere for investorerne at bruge deres penge på netop dette område.

En spilvirksomhed skal nemlig bruge omkring 100 millioner kroner på at vækste, når en demo skal på butikshylden.

Derfor mangler Jaons Flösser at se Socialdemokraternes bud på en funding af denne vækst. Mens en demo kræver fem mand, kræver det nemælig 50 mand at få en demo på butikshylden.

"Det regnestykke mangler jeg fuldstændig. Hvordan får du ansat de mange, hvor finder du dem, og hvordan bygger du din organisation op og får dem integreret?" siger Janos Flösser.

Risikerer opkøb

Ifølge Janos Flösser skal bruge spilbranchen op på 2.000 medarbejdere for at sikre en synergieffekt, hvor prominente spilfirmaer og kvalificerede medarbejdere kan skabe nok jobrotationer og nye opstarter.

Og det vil kræve, at investeringsgrundlaget er i orden.

Ellers ender vi med at alle spilvirksomheder overtages af andre end os selv, fortæller han.

"Det kræver investeringer at fastholde kontrollen. Og jeg kan ikke se det investeringsmiljø herhjemme," siger Janos Flösser.

Ifølge direktøren er der meget langt fra at have en demo, til den kan positioneres hos nogen, som vil investere i den.

Det skyldes, at fremskaffelsen af kapital på den ene side kræver en organisation, der kan garantere leveringen, mens det kræver kapital at opbygge den nødvendige organisation.

Der er med andre ord tale om en gordisk knude, som alle spiludviklere slås med i Danmark, fortæller han.

Konsortium kan sikre investeringer

Løsningen kunne ifølge Janos Flösser være en form for konsortium, som er delvis offentligt og privat finansieret. Finansieringen kunne komme fra konvertible lån, Højteknologifonden, private placement eller venturefonde.

"Hvis finansieringen ikke er til stede, kommer de her projekter ikke til at ske," siger Janos Flösser.

Socialdemokraternes ide om at støtte spiludviklingen kan dog alligevel hjælpe et stykke af vejen, fordi det kan vise, at der er vilje og talent.

Men spilvirksomhederne vil alligevel møde de barske realiteter i form af problemerne med at skaffe investorer, forklarer direktøren.

Naivt at tro på investeringer fra kulturinstitutioner

Et andet punkt i Socialdemokraternes kulturudspil er at sikre at "de relevante kulturinstitutioner går ind i et forpligtende samarbejde med den danske spilindustri."

Men også her savner direktøren detaljer.

Hvis der i forslaget tænkes på DR, TV2, Det Kongelige Teater eller Statens Museum for Kunst vil det være naivt at tro at eksempelvis DR har budget til at investere 100 millioner kroner i et computerspil, mener han.

Alle organisationerne slås nemlig i forvejen med nedskæringer og behov for at fyre folk, fortæller Janos Flösser.

"Støtteordninger i størrelsesordenen 10 til 50 millioner kroner er meget prisværdigt. Men det kommer der altså ikke flere spil ud af. Det gør der simpelthen ikke" siger Janos Flösser.

Mange ting allerede i gang

Også Det Danske Akademi for Digital, Interaktiv Underholdning (DADIU) tager vel imod kulturudspillet fra Socialdemokraterne.

Det fortæller Gunnar Wille, der er leder af DADIU.

"Det betyder jo, at de støtter det vi gør. Og det er godt. Et tilsagn om støtte er bedre end et tilsagn om at slagte" siger Gunnar Wille.

Flere af de ting, som Socialdemokratiet nævner i udspillet ,er allerede igangsat, fortæller Gunnar Wille.

Politisk støtte er vigtig

Således er det omtalte væksthus formentlig Det Interaktive Hus, mener Gunnar Wille. Samtidig er den nævnte støtteordning til udvikling af spil allerede startet.

Kulturministeriet gav nemlig ifølge Gunnar Wille sidste år 12 millioner kroner til Filminstituttet som skal fordeles over fire år.

Derfor tolker han Socialdemokraternes udspil som en tilkendegivelse af, at der kommer en rigtig støtteordning.

"Det de jo må mene med det de siger er, at de vil støtte at man går videre af den vej. At der kommer en rigtig støtteordning," siger Gunnar Wille.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere