Artikel top billede

Den værste sag, jeg endnu har set, lyder det fra Kim Aarenstrup, it-sikkerhedschef i A.P. Møller - Mærsk.

Personlige oplysninger om danskerne i farezonen

Personfølsomme data er lige så sårbare i Danmark som i England, der netop har oplevet et datatab af hidtil uset størrelse. Der er ikke tilstrækkelig fokus på sikkerheden, siger eksperter.

Det engelske skattevæsens tab af personfølsomme oplysninger om ikke færre en 25 millioner borgere kunne ligeså godt være forekommet i Danmark.

Den eneste er nemlig, at vi i Danmark ikke kan mønstre 25 millioner borgere.

"Der kan sagtens ske noget tilsvarende i Danmark. Mange steder er man ikke fokuseret nok på sikkerheden. Data bliver ofte bare betragtet som data, uden skelnen til at visse data indeholder meget private oplysninger. Så der er absolut risiko for, at noget tilsvarende kan ske i Danmark," siger Carsten Jørgensen, seniorkonsulent i konsulenthuset Devoteam Consulting, hvor han arbejder med it-sikkerhed og forensics.

Formanden for Dansk IT’s råd for it- og persondatasikkerhed mener, at sagen med den engelske skattemyndighed datatab er helt ude i hampen.

"Det er den værste sag, jeg endnu har set. Hvis du arbejder med følsomme oplysninger i denne mængde, skal der ringe en alarmklokke hos den medarbejder, der sender to cd-rommer med oplysninger om 25 millioner mennesker af sted med intern post og kurerfirma," siger Kim Aarenstrup, som også er it-sikkerhedschef hos A.P. Møller.

Brug dog en krypteret dataforbindelse

Han undrer sig over den noget gammeldags metode med cd-rommer, og mener at en krypteret dataforbindelse havde været at foretrække.

"Så ville certifikaterne i hver ende sikre, at det var den rette afsender og modtager og at data ikke var kompromitteret under vejs," siger han.

I hans arbejde som formand for rådet for it- og persondatasikkerhed, har han ofte kunnet konstatere, at datasikkerhed generelt prioriteres for lavt af myndighederne.

"Derfor er det vigtigt at lære af denne sag. Datasikkerhed skal have en tydeligere plads i hele digitaliseringsprocessen. Vi oplever, at persondatasikkerhed spiller en sekundær rolle, og at der er mere fokus på procesoptimering," siger Kim Aarenstrup.

Kan altid blive bedre

Datatilsynet har masser eksempler på sager, hvor private og offentlige myndigheder har fået både gule og røde kort for at lække personfølsomme oplysninger.

"Fra den post, hvor jeg sidder, kan sikkerheden altid blive bedre," siger Janni Christoffersen, direktør i Datatilsynet.

Hun mener ikke, at danskernes personlige data er mere eller mindre udsatte end andre menneskers, men at der selvfølgelig er mere eller mindre hensigtsmæssige måder at behandle data på.

"Som tilsynsmyndighed stiller vi krav om, at man skal rette for sig. Det vil sige orientere dem, det er gået ud over, og medvirke til at begrænse skaderne, hvis man er kommet til at lække data. Det ligger i begrebet god databehandlingsskik," siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere