Artikel top billede

Ny Mozilla-mobil browser er mest til fornøjelse

Mozillas nye kontor i København spiller en central rolle i udviklingen af Firefox til mobiltelefoner. På grund af sikkerhedsrisikoen vil browseren vil primært være til underholdning, mener ekspert.

Fakta om Mozillas mobil-browser: Firefox Mobile.

Læs om Mozillas historie: Mozillas historie.

Se milepælene for Firefox: En ildræv fødes.

Selv om Mozillas udviklingskontor i København først lige er åbnet, har virksomheden allerede fastlagt de første rammer og retningslinjer for den kommende mobile browser.

Mozilla-organisationen har besluttet, at den mobile browser skal have de samme funktionaliteter, som den browser vi i dag kender fra desktop-computeren, fortæller direktør Mike Schroepfer

"Firefox Mobile vil blive udviklet over den samme kerne som Firefox til almindelige pc’er. Du vil kunne bruge de samme udvidelser til Firefox og afvikle de samme browserbaserede programmer som eksempelvis Google Docs," siger Mike Schroepfer.

Samtidig fortæller han, at det endnu ikke er endeligt besluttet, hvilke styresystemer, der vil blive understøttet.

“Vi vil helt sikkert udvikle til Embedded Linux, som er stort i Japan, og det er samtidig godt på vej i USA,” siger Mike Schroepfer.

"Lige nu undersøger vi også mulighederne for at udvikle til Symbian og Windows Mobile, men det er alt for tidligt at sige noget entydigt."

Producenter støtter

Oprettelsen af tele-organisa­tionen Limo Foundation er med til at understøtte Mozillas beslutning om at udvikle til Linux.

Limo Foundation er en sammenslutning af mobilproducenter og operatører, der er gået sammen om at understøtte Embedded Linux.

Sammenslutningen tæller på producent-siden blandt andre Ericsson, Motorola, Panasonic og Samsung. På operatørsiden er mastodonter som Vodafone og japanske Docomo også med i sammenslutningen.

Ikke som Opera Mini

Der er to større udfordringer i at udvikle en fuldblodsbrowser til mobilie enheder, fortæller Mike Schroepfer. De handler begge om mobiltelefonens fysiske begrænsninger.

"Der er en udfordring i at skulle designe en brugergrænseflade til en mindre skærm. Samtidig er der nogle udfordringer i, hvordan man skriver i browseren," siger han.

Han understreger, at det er alt for tidligt at give et bud på, hvordan Mozilla har tænkt sig at løse udfordringerne.

Den norske browserudvikler Opera har succes med Opera Mini, der er en browser til mobile enheder.

"Opera Mini er en Java-applet, og har den klare fordel, at den kan køre på alle mobiler, der understøtter Java," siger Mike Schroepfer.

Men han ser også nogle ulemper, der gør, at Mozilla ikke vil følge i samme udviklerfodspor.

Trafikken til og fra Opera Mini-browseren går gennem en proxy-server, der står hos Opera, og det rejser nogle spørgsmål om sikkerheden, mener Mike Schroepfer.

"Eksempelvis bliver ens bankdata også ført gennem serveren, og det kan udgøre en sikkerhedsrisiko," siger han.


Mobile browsere rykker
Ifølge Mike Schroepfer er der fuld fart på salget af mobiler på verdensplan. Der bliver solgt 20 mobiler, hver gang der bliver solgt en enkelt pc. Derfor mener han, at det er indlysende, at Firefox-browseren skal følge med over til de nye håndholdte enheder.

Samtidig er mobiltelefonerne ved at have så meget hukommelse og processorkraft, at de kan trække en browser, som vi kender den fra desktoppen, uden at gå helt i knæ.

"For at få en tilfredsstillende browseroplevelse kræver det mindst 64 megabyte hukommelse og en anseelig mængde ledig processorkraft. Der er topmodellerne i dag godt med," siger Mike Schroepfer og fortsætter:

"Den hurtige udvikling inden for processorer til mobile enheder vil inden for få år lukke kløften mellem processorkraften i almindelige pc’er og mobile enheder."

Til fornøjelser

Brian Troelsen, Tele- og mobil­ity-anlytiker i IDC, er overbevist om, at mobile browsere er ved at tage fart.

"Indtil nu har det lille udbud af browsere været lidt af en showstopper. Det har kun været Opera Mini-browseren, der har været god på området.

Lanceringen og udbredelsen af Apples iPhone har fået udviklingen til at rulle lige så stille. Set i det lys vil en Firefox Mobile-browser forstærke udviklingen af mobile browsere," siger han.

Blandt danske virksomheder er der stor investeringslyst, når det kommer til løsninger, der bygger på mobil-teknologi. Det fremgår af IDC’s analyser på området.

Brian Troelsen tror dog ikke meget på, at Firefox Mobile vil gøre den store forskel i den måde, virksomheder vil anvende mobile virksomheds-applikationer på.

Ifølge Brian Troelsen hænger det blandt andet sammen med, at virksomhederne sætter systemsikkerheden i højsædet.

"Sikkerheden er stadig et vigtigt spørgsmål for virksomhederne. Brug af mobile enheder i et åbent miljø som eksempelvis et trådløst netværk i lufthavnen udgør en sikkerhedsrisiko," siger han.

Derfor vil det blive underholdning og informationssøgning, der kommer til at drive de mobile browsere frem, mener Brian Troelsen.

Fakta om Mozillas mobil-browser: Firefox Mobile.

Læs om Mozillas historie: Mozillas historie.

Se milepælene for Firefox: En ildræv fødes.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere