Artikel top billede

Fagforbund forudser it-flugt fra staten

Usikkerheden om fyringer og flytninger i forbindelse med den store it-omlægning i staten vil få mange it-ansatte til at flygte, forudser fagforeninger. Meld klart ud, lyder opfordringen.

Finansministeriets store plan for omlægning af it i staten med fyringsrunder, forflyttelser og frivillige fratrædelser, vil skabe en usikkerhed, der får de statslige it-ansatte til at skifte job.

Det mener fagforeningerne.

"Jeg vil opfordre til, at man meget hurtigt melder præcist ud, hvem man har tænkt sig at flytte hvorhen, hvorfor og hvornår. Det, der kommer ske nu, er at folk begynder at blive bekymrede," siger faglig sekretær Steen Andersen fra Prosa.

Jeg har allerede talt med det første medlem, som filosoferede over, at SKAT tidligere har flyttet aktiviteter til Ringkjøbing, forklarer han med henvisning til, at folk begynder at spekulere.

"Er usikkerheden for stor, smutter medarbejderne," siger han.

Går i stå

Steen Andersen forklarer, at han også har talt med en tillidsmand i staten i dag, som slet ikke troede på tidsplanen i projektet. Tillidsmanden var godt træt af det hele efter at have opbygget en afdeling gennem tre år.

"Alting går i stå. Ingen tør forhandle løn, fordi man ikke skal forpligte de nye institutioner på lønsummen. Det bliver meget trægt at få kurser, for hvem ved hvilke kurser, der egentlig er behov for," siger Steen Andersen

Og den almindelige fornyelse og innovation går også i stå, forudser han.

"Der er jo ikke nogen, der går ud og køber nye servere, med den udmelding her. De aner ikke, hvad de har brug for, eller hvad de får brug for," siger han.

"Det kan godt medføre, at der er en del mennesker, der begynder at se sig om efter nye jobs," siger Steen Andersen.

Tilhænger af it-tiltag

Han understreger, at Prosa er tilhænger af at bruge it effektivt, men at der omkring denne type projekter skal meldes klart ud.

"Når der er brøkdele af årsværk, der skal genplaceres og fyres, er det jo lige før man tror, de har sat navne på," siger han.

Han pointerer samtidig, at ud fra en arbejdspladsbetragtning bliver de nye supercentre meget spændende og toptunede.

Formand for de offentligt ansatte hos DJØF Søren Burchardt vil ikke kommentere, hvordan regeringen vælger at indrette forvaltningen.

Men han peger også på konsekvensen af, ikke at have inddraget medarbejderne fra starten.

"Man skal tænke sig rigtigt grundigt om i en tid med mangel på arbejdskraft, for ikke at skræmme folk væk," siger han.

Vores erfaringer med kommunalreformen og andre store omlægningsprojekter er, at det eneste rigtige er at inddrage medarbejderne så tidligt som overhovedet muligt, forklarer han.

Søren Burchardt understreger også, at DJØF vil følge udviklingen tæt og hjælpe dem, der måtte komme i klemme i denne omlægning.

"Hvis man tænker det fornuftigt igennem, må det være muligt at finde nogle fornuftige genplaceringer" siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere