Artikel top billede

ODF og OOXML burde samarbejde

En fredelig udvikling i tæt samarbejde vil betyde bedre standarder til en lavere pris. Det mener ODF-ekspert, som opfordrer til, at ODF- og OOXML-udviklerne mødes og diskutere fremtiden for formaterne.

Computerworld News Service: "Udviklerne bag OpenDokumentFormat (ODF) og Office Open XML (OOXML) standarderne, burde samarbejde og udvikle deres produkter parallelt med hinanden."

Det udtaler Patrick Durusau, som er ISO projekt editor for ODF standard i et åbent brev torsdag.

OOXML dokument formatet, som er sponsoreret af Microsoft, er kun få dage fra et skæbnesvangert møde.

Mødet vil påvirke, om den internationale organisation for standardisering (ISO) vil godtage formatet som anerkendt standard, ligesom det rivaliserende ODF format blev anerkendt i maj 2006.

Hård konkurrence

Relationerne imellem tilhængere af de to formater er for det meste konkurrenceprægede, og knap så venlige.

Patrick Durusau skriver i sit åbne brev, at tilhængere af de to formater får mere ud af at lade formaterne udvikle sig i samarbejde.

Durusau var betænksom nok til at skrive sit brev i PDF formatet. Et format der blev godkendt af ISO i december sidste år.

"Hvis vi bare havde en samarbejdslignende udviklingsproces, hvor både tilhængere af OpenXML og OpenDocument, deres respektive organisationer, nationale instanser og andre interesserede grupper kunne mødes og diskutere fremtiden for formaterne, ville tingene se meget anderledes ud.

En fredelig udvikling i tæt samarbejde vil betyde bedre standarder til en lavere pris," skriver Durusau.

Imødekommenhed

ODF formatet, som er baseret på et format brugt af Sun Microsystems StarOffice og OpenOffice.org, fik hjælp af OASIS (Organization for the
Fortsættes...

De første skridt

Advancement of Structured Information Standards) til at komme igennem ISO standardiseringsprocessen.

Microsoft tilbød sit OOXML format til ECMA International (European Computer Manufacturers Assoiation) for at sætte fart på standardiseringsprocessen, men en ISO komité afviste sidste år OOXML ved en stemmerunde.

Siden da har ECMA arbejdet på at imødekomme de anmærkninger der gjorde at formatet ikke blev godkendt, og ISO komiteen vil i næste uge gennemføre et omvalg om formatets skæbne.

Der er 1.100 kommentarer at behandle under det fem dage lange møde, hvorefter nationale standardiseringsinstanser vil have en måned, til at beslutte om de vil ændre deres stemme i lyset af de nye ændringer.

Tal med fjenden

ISO accepterer henstillinger og anbefalinger fra industrielle standardiseringsinstanser. Nye standarder der tager denne rute til en ISO certificering, kan nå målet betydeligt hurtigere end ad den almindelige bureaukratiske vej.

"Hvad de to formater har brug for, er et neutralt forum hvor de kan lære af hinanden," siger Durusau, der forventer at hans tilskyndelse til samarbejde vil løfte et par øjenbryn rundt omkring.

Især fordi han er ODF editor hos OASIS, og samtidig projekt editor for formatet hos ISO.

"Man kan jo spørge sig selv hvorfor jeg opildner til samarbejde, men svaret er simpelt og ligger lige for. De problemer vi står overfor i dag er resultatet af at vi ikke har samarbejdet i fortiden.

Vi kan selvfølgelig ikke ændre på fortiden men vi kan sørge for at det ikke sker igen i fremtiden. At skabe et miljø, der fordrer samarbejde, er ikke gjort på en enkelt dag, det tager tid og anstrengelse, men man kan jo starte med at tale med 'fjenden', arbejde for et fælles forum og eventuelt sponsorere konferencer for forskellige standarder," siger Durusau.

Han foreslår, at flere virksomheder følger Novells eksempel og støtter mere end et projekt ad gangen. Novell støtter både TC 45 komiteen, der arbejder på OfficeOpen XML, og ODF's tekniske komité.

Oversat af Jimmie Gustafsson




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere