Artikel top billede

Unge siver fra data-fag - lærere stærkt bekymrede

De unge siver fra datalogi i gymnasiet og HF, viser tal fra Datalærerforeningen for Gymnasiet og HF. "Det er en katastrofe," siger foreningens formand.

En halvering af elevtallet.

Så stor er ændringen i antallet af elever i valgfaget datalogi i gymnasiet og HF, viser en undersøgelse foretaget af Datalærerforeningen for Gymnasiet og HF, der i overvejende grad består af lærere med baggrund inden for de naturvidenskabelige fag.

Formålet med undersøgelsen var at finde ud af, hvor mange elever der rent faktisk vælger faget i gymnasiet og hf.

Foreningen sendte derfor en spørgeskemaundersøgelse ud til samtlige godt 230 medlemmer. Godt 90 medlemmer fra 81 gymnasier svarede.

Undersøgelsen viser, at hvor der i 2006/2007 blev oprettet 44 hold fordelt på de 81 gymnasier, er der i 2007/2008 blot oprettet 23.

Det svarer til en nedgang i elevtallet i datalogi på næsten 50 procent fra 498 til 251 i 2007/2008

"Det er ikke så godt det her. Det er nærmest en katastrofe. Også når man tænker på, at der mangler folk i it-branchen," siger formand for Datalærerforeningen for Gymnasiet og HF, Steen Toft Jørgensen, som samtidig er lektor i matematik og fysik på Helsingør Gymnasium, hvor han også beskæftiger sig med it.

Bekymrende udvikling

Formanden vurderer, at det ikke varer længe før der slet ikke er nogle hold tilbage på landsplan. Noget undersøgelsen også indikerer. I 2008/2009 vil der nemlig blot blive oprettet 12 hold med i alt 158 elever på de 81 gymnasier, viser undersøgelsen.

Han kalder den tendens "stærkt bekymrende" og forudser, at det vil få betydning for, hvor mange elever der i sidste ende vil vælge it som levevej.

"Det er svært at drive et fagligt miljø frem, når så få steder udbyder faget. Og generelt er der jo behov, at alle i fremtiden har gode it-kompetencer," siger Steen Toft Jørgensen.

Og det får eleverne ikke i dag, mener formanden.

Det skyldes blandt andet, at valgfagsmulighederne er blevet kraftigt beskåret i forbindelse med Gymnasiereformen fra 2005, og at almen it alene er beskrevet i uddannelsesplanerne for de enkelte fag og ikke som et selvstændigt, fortæller han.

Løsningen er ifølge Steen Toft Jørgensen at udarbejde en fuldstændig statistik over, hvor mange elever der vælger datalogi i gymnasiet og hf samt at faget tages mere alvorligt.

Det kan ske ved at opgradere datalogi fra det nuværende niveau C til niveau B og samtidig give støtte til de skoler, der opretter datalogi-hold, som det ifølge foreningen er tilfældet med den klassiske studieretning latin/græsk.

Til sidst skal almen it beskrives konkret indhold, timeramme og lærerkompetencekrav, mener foreningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere