Artikel top billede

Top-virus angriber 109 banker samtidig

Forårets værste virus er Trojan-Spy.Win32.Banker.zq, der angriber ikke mindre end 109 banker samtidig. Den nye bank-virus er markant værre end februars vinder, der angreb 44 banker samtidig.

Sikkerhedseksperter fra Kaspersky Lab udarbejder hver måned en Top-10 liste over verdens mest ødelæggende vira.

Virksomheden strikker tillige en liste sammen over de 20 lande, hvor flest inficerede mails kommer fra.

Top 10 listen

“Den grådigste trojanske bankvirus”
Med foråret for døren er vinderen i denne kategori en ny udgave af Trojan-Spy.Win32.Banker.zq, der angriber hele 109 banker samtidig. Det er et kæmpe spring fra februar måned, hvor vinderen “kun” var i stand til at angribe 44 banker samtidig.

“Den grådigste trojanske virus med fokus på betalingssystemer”
Vinderen i denne kategori er Trojan-Spy.Win32.Banker.etk, som angriber tre forskellige betalingssystemer. Sidste måneds vinder kunne klare fire betalingssystemer.

“Den grådigste trojanske betalingskortvirus”
Vinderen i marts er et andet medlem af den trojanske trojan-Spy.win32.banker-familie, nemlig Trojan-Spy.Win32.banker.enw, som angriber brugerne af fire forskellige banksystemer samtidig.

“Det mest skjulte ondsindede program”
Hvis man følger med måned for måned i oversigten over de fæleste, ondeste og mest snedige vira, så ved man, at malware, som er pakket med ti forskellige ondsindede programmer, ikke er et sjældent syn. Denne måned er ikke nogen undtagelse: Trojan-Downloader.Win32.Delf.ain.

“Det mindste ondsindede program”
Find forstørrelsesglasset frem for at se denne måneds vinder – Trojan. BAT.FormatC.r. Den sniger sig ind med en størrelse på blot 16 bytes. Men hvis den når ind, sletter den hele harddisken uden anger.

Største ondsindede program

“Det største ondsindede program”
For anden måned i træk er føreren i denne kategori et medlem af Haradong-familien. Denne måned er det: Trojan.Win32.Haradong.fj, som braser ind med en størrelse 305MB. Det er 79MB større end sidste måneds vinder.

“Det mest ondsindede program”
Vinderen i marts er Backdoor.Win32.Rbot.gen. Ser man på dens søskende i Rbot-familien, kan det ikke komme som en overraskelse. Programmer, som stammer fra denne familie, anvender forskellige metoder for at deaktivere visse anti-virusløsninger.

“Mest mailede ondsindede program”
Ingen ændringer siden februar – vinderen i denne kategori er igen Email-Worm.Win32.Netsky.q, som var vedhæftet 37,39 procent af alt inficeret mail-trafik. Det er en lille forøgelse i forhold til februar, hvor den sneg sig med på 36 procent af alle inficerede mails.

FORTSÆTTES...

Mest udbredte trojaner-familie

Mest udbredte trojaner-familie

“Mest almindeligt forekommende trojanske familie”
Denne måneds vinder er Backdoor.Win32.Hupigon. Der blev konstateret 3.381 varianter i denne familie i marts måned. Det er en forøgelse på 500 procent i forhold til sidste måneds vinder!

“Mest almindeligt forekommende virus/orm”
Net-Work.Win32.Kolab fører i denne kategori med 35 varianter.

Kaspersky Lab har også udarbejdet en Top 20-liste over de lande, hvor flest inficerede mails kommer fra. Nye lande på Top 20-listen er Taiwan, som ligger nr. 18, og Malaysia, som ligger nr. 20.

Landene med de største ændringer i forhold til februar er Polen, som er faldet fire pladser. De Forenede Arabiske Emirater steg fire pladser, mens Tyrkiet dumpede tre pladser ned af listen.

USA ligger på en uheldig førsteplads, skarpt efterfulgt af Kina.

Undgå virus-angreb

De mange udbydere af antivirus-software har også mange gode idéer til, hvordan man kan forebygge et virus-angreb.

Oplagt er det at undgå at åbne e-mails fra afsendere, man ikke kender eller har tillid til. Desuden skal man lade være med åbne vedhæftede filer, som man ikke kender eller har tillid til og undgå at downloade filer fra hjemmesider, som man ikke kender eller har tillid til.

Bliver man alligevel angrebet, bliver man nødt til at granske sin egen personlighed. Sandsynligvis er man for tillidsfuld – eller måske bare naiv.

Lange og sikre password

Desuden bør man altid bruge sikre passwords. De bør bestå af mindst otte karakterer og være en blanding af både store og små bogstaver og tal.

For at sikre sig bedst muligt bør man altid have et anti-virusprogram installeret på sin computer, der opdateres automatisk, således at man altid er beskyttet mod de seneste former for ondsindet kode.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere