Artikel top billede

Disse seks boot discs kan redde din pc

Hjælp, min pc vil ikke boote... Hvad gør jeg? Vi har udvalgt seks cd'er, der dels giver adgang til filerne på din harddisk, dels kan diagnosticere og reparere de fleste boot-problemer.

Computerworld News Service: I det 20. århundrede forberedte Windows dig på den dag, din pc ikke ville boote. Microsoft kom med et program, der formaterede en bootbar diskette, der kunne diagnosticere og reparere.

Hvis du havde fremsynethed til at lave den diskette, mens Windows stadig virkede, var du parat, når det gik galt.

Desværre benyttede Windows Boot Floppy DOS (det styresystem, det bootede). Moderne versioner kan ikke lave den diskette (de kan formatere en bootbar DOS-diskette, hvis du har drevet, men uden hjælpeprogrammer), og DOS kan ikke håndtere NTFS harddisk-partitioner.

Med Microsoft får du ikke mulighed for at lave en nød-boot disk, og det er der andre, der har udnyttet. Her er seks gode boot cd’er, som kan downloades - og næsten alle er gratis.

Ja, jeg ved godt, at man ikke kan downloade en cd. De fleste af pakkerne kommer som .iso-filer. Hvis man dobbeltklikker på en .iso-fil, er der en god chance for, at et program du allerede har – for eksempel Nero Burning eller Easy Media Creator – kommer op og brænder det ned på en cd. Og hvis det ikke sker, kan du downloade og installere ISO Recorder.

Kend dine rednings-OS

Eftersom DOS ikke håndterer reparationer af XP eller Vista særlig godt, booter hver af disse cd'er i et af de følgende tre styresystemer. Det er godt at kende lidt til dem.

Windows PE: Den officielle cd-bootbare version af Windows (PE står for Preinstallation Environment) er det åbenlyse valg. Desværre holder Microsoft streng kontrol, og der er kun få enheds-designere, der har fået tilladelse til at bruge det.

BartPE: Eftersom Microsoft ikke er meget for at dele sit Preinstallation Environment, har Bart Lagerweij udviklet sit eget, og det er gratis. Men for at undgå copyright-krænkelse kan han ikke give dig alt, hvad du skal bruge for at lave en BartPE-cd. Der mangler nogle Windows XP-installationsfiler – men dem har du måske allerede.

Linux Live CD: Navnet henviser til enhver version af Linux, du kan downloade som .iso-fill og boote fra en cd. Men Linux kan være skræmmende for den uerfarne bruger, håndterer ikke altid NTFS lige godt (mange versioner kan læse NTFS, men ikke skrive til det) og er sjældent gearet til at hjælpe med problemer med Windows.

Seks gode rednings-cd’er

Lad os komme i gang. Jeg starter med de cd'er, der giver adgang til filerne på din harddisk, og så går jeg videre til dem, der kan diagnosticere og reparere de fleste boot-problemer.

Oversat af Mille Bindslev

Puppy Linux

BartPE

Vista Recovery Disc

Ultimate Boot CD til Windows

Trinity Rescue Kit

Active Boot Disk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere