Artikel top billede

Forsker: Privat forskning i mobilstråling er fejlagtig

Forskning i helbredstrusler fra mobiltelefoni skal ske for offentlige midler. Der er nemlig en tendens til at privatbetalt forskning ikke finder nogen helbredsrisici, mener Det Internationale Miljøagentur.

Det er vigtigt at forskning i mulige helbredsmæssige problemer ved mobiltelefoni sker for offentlige midler.

Det fortæller David Gee fra Det europæiske Miljøagentur efter at Det Strategiske Forskningsråd tirsdag fremlagde resultatet af fire års forskningsarbejde om stråling fra mobiltelefoner.

"Vi ved fra historierne om mange andre helbredstrusler som asbest og bly, at den offentligt støttede forskning generelt finder beviser på skadevirkninger," siger Davis Gee.

Samtidig er der ifølge David Gee rigtig mange eksempler på, at de undersøgelser der finansieres af de private økonomiske interesser med noget på spil ikke finder tegn på skadevirkninger.

Private undersøgelser overser problemer

Der er nemlig en generel tendens til, at forskningsarbejde som bliver støttet af det offentlige finder tegn på skadevirkninger, mens privatstøttet forskning, hvor der er interesser på spil, ikke finder problemer.

"Derfor er det utroligt vigtigt, at der er nok offentlig støtte til forskningen for få sandheden frem. Selvfølgelig kan privatfinansieret forskning også finde sandheden, men der er en tendens til at det modsatte er tilfældet," siger David Gee.

Samtidig har offentligheden tilsyneladende mere tillid til forskningsresultater, der er udført for offentlige midler, fortæller David Gee.

"Vi ved fra mange af historierne, at det ofte er offentligt finansierede undersøgelser som først identificerer signifikante problemer, som eksempelvis i sagen om blyholdig benzin," siger David Gee.

Private midler gennem uafhængig organisation

Men det er faktisk muligt at bruge private midler til forskning i helbredsrisici på en måde, så befolkningen føler sig tryg og kan stole på resultaterne.

I England er det eksempelvis sket ved at kanalisere penge fra både regeringen og industrien ind i en uafhængig organisation, så befolkningen følte der var tale om neutrale resultater, forklarer David Gee.

"Og det mener jeg er et godt eksempel at følge" siger David Gee.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere