Artikel top billede

Stadig usikkerhed om børs-nedbrud

Det er endnu usikkert, hvorfor danske og nordiske aktiespekulanter tabte 40 minutter af dagens handel. OMX Nasdaq leder efter fejl ved planlagt opdatering.

Det er endnu uklart, hvad der mandag morgen fik logon-systemerne til at fejle på de nordiske børser, så det var umuligt for en række kunder at logge på børsernes fælles handelssystem.

Det fortæller Bjørn Sibbern, administrerende direktør hos Nasdaq OMX, Københavns Fondsbørs.

"Det er en fejl, vi ikke er stødt på før. Vi skal have kigget på, hvad det kan være," siger Bjørn Sibbern.

Den endnu ukendte fejl i børsernes front-end betød at et antal kunder mandag morgen var ude af stand til at logge på det fælles handelssystem, som benyttes i hele det nordiske område.

Det fik Nasdaq OMX til at vælge at udsætte åbning i flere omgange, indtil man var sikker på at så mange som muligt var koblet på systemet.

Således kom Danmark, Sverige, Finland først på klokken 09.40 mens Oslo-børsen først var i gang klokken 10.00. Dermed udskød nordmændende handelsstarten en time.

Ifølge direktøren har firmaet i øjeblikket folk i gang med at finde ud af præcis, hvad der gik galt i morges.

Imidlertid ligger det fast, at firmaet i weekenden gennemførte en mindre opdatering af handelssystemet. Og det kan muligvis være her, årsagen skal findes.

"Vi havde en mindre systemopdatering i weekenden. Og det må alt andet lige være det som har påvirket," siger Bjørn Sibbern.

Påvirkning af børserne

Nedbruddet ærgrer direktøren, som oplyser, at handelssystemet har fungeret upåklageligt i 24 måneder.

"Det er en ærgerlig hændelse, som vi selvfølgelig er obs på," siger direktøren.

Derfor består en del af fejlsøgningen i at undersøge om, og hvordan opdateringen kan have påvirket adgangen til alle de nordiske børser.

Københavns Fondsbørs aktiehandel kører i øjeblikket på det såkaldte Saxess-system fra OMX. Men i 2009 er det meningen, at aktiehandelen skal kobles på det såkaldte Inet, som drives af Nasdaq.

Allerede i september lancerer Nasdaq OMX en pan-europæisk markedsplads driftet fra London på Nasdaqs teknologi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere