Artikel top billede

Ny robot bygger model af sig selv

Engelske forskere har udviklet en robot, der ikke blot kan skabe tredimensionelle kopier af objekter som sko og dørhåndtag, den kan også kopiere sig selv.

Computerworld News Service: Forskere fra University of Bath i England løftede sløret for en maskine, der – udover at være open source – fungerer som en 3D-printer. I stedet for at printe dokumenter eller billeder på papir skaber denne printer tredimensionelle objekter i plastik efter arbejdstegninger.

Maskinen er navngivet RepRap, hvilket er en forkortelse for 'replicating rapid-prototyper'.

Målet er ifølge Zack Smith, direktør for RepRap Research Foundation, at bygge en robot, der kan producere individuelle processorer og elektroniske printplader, så folk vil kunne bygge deres egne computere.

"Det er den digitale alders trykpresse," udtaler Smith til Computerworld.

"Målet er at have en på alles skrivebord. Hvis den kunne bygge printplader, kunne man designe og bygge sine egne derhjemme. Open source-elektronik er en bevægelse, der er ved at komme godt skub i."

3D-printere har været kommercielt tilgængelige i omkring 25 år, men RepRap er den første, der grundlæggende kan skabe sine egne mekaniske dele, ifølge en skriftlig udtalelse fra Vik Oliver, der er med i projektet.

Stor præcision

Smith forklarer, at i modsætning til en konventionel printer, der bruger blæk, varmer RepRap plastik op og trykker det herpå ud i en linje. Disse linjer kan så bygge brugbare forme op, idet de størkner.

Indtil videre har robotten skabt hverdagsobjekter i plastik såsom dørhåndtag, sandaler og knagerækker. Maskinen kan herudover med succes kopiere alle sine mekaniske dele, hvilket altså fraregner de elektroniske dele som chips og transistorer.

Ifølge Zack Smith er en komplet replika af samtlige dele først mulig om måske 20 år.

"Det ville kræve en meget stor præcision at være i stand til at replikere en computerchip. Det spændende er for mig, at vi bygger et værktøj, der kan bygge andre ting," udtaler han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere