Artikel top billede

Din forældede browser er guf for de kriminelle

40 procent af alle browsere er ikke opdaterede. Det er et sikkerhedsproblem, der gør internettet til et slaraffenland for it-kriminelle, siger en sikkerhedsekspert.

Kun 59,1 procent af internet-folket bruger fuldt opdaterede browsere, hvilket betyder at fire ud af ti surfere er i højrisiko-zonen for misbrug eller digitale overgreb fra it-kriminelle.

Tallene kommer fra en ny en ny kæmpeundersøgelse offentliggjort af forskere i Schweiz.

Godt 40 procent anvender således ikke en opdateret browser, når de surfer på nettet, og i dette billede er end ikke medtaget en anden stor risiko, som omfatter browser-plug-ins og mangel på opdatering af disse.

"Undersøgelsen understøtter vore observationer gennem det seneste år," siger Peter Kruse, der er sikkerhedsekspert i firmaet CSIS.

"Det betyder, at de almindelige brugere placerer sig i en risikozone, hvor de kan få stjålet personlige oplysninger eller ufrivilligt indgå i kriminel aktivitet," siger han.

Undersøgelsen er en af de mest omfattende analyser af, hvilke versioner af browsere folk bruger på internettet.

Undersøgelsen er udført af forskere på The Swiss Federal Institute of Technology, Google og IBM Internet Security Services.

Spam-kanon i et bot-net

Browseren er et svagt led i sikkerhedskæden, og software-sårbarheder gør det nemt for hackere at få kontrol over en pc.

Hackere kan udføre ondsindede handlinger såsom at stjæle personlige data eller omdanne computere til en spam-kanon i bot-net.

En af konklusionerne i undersøgelsen er, at selv om software-producenterne udgiver programrettelser til sikkerhedsproblemer, kan det tage dage, uger eller måneder, før folk opdatere deres software.

I mellemtiden er disse brugere udsat for en høj risiko.

"Hos en stor gruppe gælder opfattelsen om, at hvis det virker så gør intet, og det er et problem i sikkerhedssammenhæng," siger Peter Kruse.

Firefox topper

Undersøgelsens tal er samlet ved at logge data fra søge- og web-applikationsserver for at se, hvilke versioner af Firefox, Explorer, Opera eller Safari, der benyttes.

Firefox-brugerne er de flittigste til at opdatere. 83,3 procent benytter den nyeste version. Den nyeste Safari-version benyttes af 65,3, 56,1 procent havde en opdateret Opera-browser, mens tallet var 47,6 procent for Microsofts Internet Explorer.

Mozillas Firefox roses i undersøgelsen for sin auto-update-funktionen, som fortæller en bruger, at en ny patch er til rådighed og tilbyder en "one-click-opgradering”.

Microsofts opdateringer er fordelt på den anden tirsdag i hver måned. I den mellemliggende tid kan browseren være sårbarhed, lyder det.

"Det viser samtidig, at mange ikke benytter Windows Update, hvilket man bør gøre, hvis man også anvender Explorer," siger en Peter Kruse.

"Det kan skyldes, at pirat-versioner af Windows ikke kan opdateres ordentligt," siger han.

Et af forslagene i undersøgelsen til en forbedret browsersikkerhed siger, at software-leverandørerne bør sætte en udløbsdato på browseren, som man kender det fra fødevareindustrien.

Et andet alternativ er, at sikkerhedsfirmaer kan versionsskanne forbrugerprodukter, som det kendes fra enterprise-verdenen.

"Gode ideer, men der er problemer med privacy og ansvar, der skal på plads først," siger Peter Kruse.

Plug-ins er også et kæmpe problem

I forlængelse af problemet med forældede browsere kommer ikke opdaterede plug-ins, der benyttes i browserne, som eksempelvis Adobe Flash og Apples QuickTime multimedie-program.

I gennemsnit har internetbrugerne mellem seks og ti plug-ins, hvoraf mange kommer fra forskellige leverandører med forskellige programrettelser og tidsplaner.

Bare en software-svaghed i et plug-in kan ødelægge sikkerheden og derfor foreslår forskerholdet, at man skaber en central tjeneste hvor browseren kan kontrolleres for om de nyeste opdateringer er installerede.

"Plug-ins er faktisk et endnu større problem," siger Peter Kruse.

"Langt de fleste gennemførte angreb sker gennem tredjepartsprogrammer."

Tredjeparts programmerne er ikke vurderet i undersøgelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere