Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

To top-professorer i benhård domæne-kamp

DK Hostmaster gør sig lækker med nye tiltag på hjemmesiden. "Desperation før lukketid," lyder det fra professor Kim Viborg Andersen fra konkurrenten Dotdk.

Debat-niveauet sprænger næppe karakterskalaen for intellektuel dialog.

Til gengæld afspejler det et benhårdt opgør om, hvem der i fremtiden skal administrere de danske .dk-domæner.

To professorer står bag henholdsvis Afilias selskab Dotdk og DK Hostmaster, der har stået for opgaven igennem flere år.

IT - og Telestyrelsen har besluttet, at Dotdk lever op til de tekniske krav.

Derfor forstår professor i it-implementering Kim Viborg Andersen fra CBS og talsmand for Dotdk ikke, hvorfor DK Hostmaster på sin hjemmeside lige pludselig på forsiden er begyndt at spørge brugerne, hvad DK Hostmaster kan gøre bedre.

"Det virker som desperation lige inden lukketid," siger Kim Viborg Andersen.

Han understreger, at det skam er fint at lave sådan en service, og at DK Hostmaster passende kan bruge input fra brugerene til at forbedre deres administration af dk-domæner frem til februar, når et andet selskab overtager.

"Men det virker lidt tyndt i koderne at gøre det nu, efter den tekniske afgørelse er truffet," siger han.

Kim Viborg Andersen mener, at det virker som om, at DK Hostmaster lige pludselig vil tilbyde de ting, som Dotdk er blevet valgt på.

Hvornår er kampen slut?

Desuden forstår Kim Viborg Andersen ikke, hvorfor Mads Bryde Andersen som formand for DK Hostmaster ikke bare ser realiteterne i øjnene.

"Det er ok at være sur nogle dage over et nederlag, men nu må han se at komme videre," siger han om formandens fortsatte forsvar af DK Hostmaster efter afgørelsen er truffet.

Kim Viborg Andersen forstår simpelthen ikke, hvordan juraprofessor Mads Bryde Andersen fra Københavns Universitet har tid til at bruge så mange ressourcer på en sag, der er tabt.

"Det må være godt at være professor nogle steder," siger Kim Viborg Andersen, med henvisning til at tiden må gå fra andet arbejde.

Professor: Han er i vildfarelse

Mads Bryde Andersen forsvarer sig, først om om forslagskassen på hjemmesiden.

"Der er tale om en plan, vi allerede har lagt frem i vort tilbud til IT- og Telestyrelsen den 31. marts," siger han.

Samtidig går han til modangreb mod Dotdks lukkethed.

"Det er interessant at høre, at Afilias-tilbuddet er blevet valgt på blandt andet samme idé. Det vidste vi ikke, eftersom vi ikke har set tilbuddet," siger han.

Han forklarer, at han har opfordret Afilias til at offentliggøre det, men det har de indtil videre valgt ikke at gøre.

At Dotdk realiserer forslaget nu hænger sammen med, at det lige nu befinder os i en situation, hvor det er internetsamfundets tilslutning til den ene eller anden byder, der bliver afgørende for, hvem der vinder .dk i det endelige forløb, forklarer Mars Bryde Andersen.

"I dette afgørende forløb vil vi gerne opfange enhver kritik fra internetsamfundet, der måtte stå i vejen for at opnå denne støtte. Hvis en kritik viser sig berettiget, er vi parate til at ændre vore forretningsgange allerede nu," siger han.

Samtidig er Kim Viborg Andersen helt på afveje i sin kritik.

"Kim Viborg synes i øvrigt at svæve i den vildfarelse, at der foreligger en endelig afgørelse om, hvem der fremover skal varetage .dk. Forholdet er det, at styrelsen - efter et tæt opløb - har valgt at kvalificere Dotdk til at gå videre. Men for at overtage .dk skal Dotdk dokumentere, at de har støtte i det danske internetsamfund."

"Det er den støtte, der her og nu bliver afgørende for det videre forløb. Derfor er det så vigtigt for os at vise den danske offentlighed, hvilke negative konsekvenser det vil få for det danske internetsamfund, hvis den forretningsmodel, Dotdk bygger på, kommer til at styre .dk," lyder det.

Afslutningsvis får Kim Viborg Andersen fra CBS i ord med på vejen af sin kollega.

"Jeg takker i øvrigt for Kim Viborgs omsorg for, om jeg kan passe mit arbejde på universitetet. Jeg kan i den forbindelse forsikre ham - og universitetet - om, at varetagelsen af mine formandsopgaver i Dansk Internet Forum ikke går ud over mine universitetsforpligtelser," siger Mads Bryde Andersen.

Den 1. september skal Dotdk aflevere fire underskrevne erklæringer med opbakning fra organisationer til IT - og Telestyrelsen.

Kamphaner i ny arena

Om debatten mellem de to professor stilner af efter den 1. september vil tiden vise, men de to herrer er under alle omstændigheder snart tvunget til at sidde i stue sammen.

De er nemlig begge valgt til den såkaldte uvildige tredjepart, der skal vurdere åbne standarder i det offentlige.

Det forventes at udvalgets anbefaling vil blive tillagt stor betydning i en sag, der om umuligt er endnu mere følsom end administration af .dk-domæner.

Mads Bryde Andersen er valgt som formand for det fem mand store udvalg, mens Kim Viborg Andersen er menigt medlem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere