Artikel top billede

Snart kan du streame hurtigt med smartphones

Et voksende antal smartphones understøtter højere hastigheder for både download og upload.

Computerworld News Service: T-Mobiles G1, Research In Motions BlackBerry og Sony Ericssons Xperia X1 understøtter alle både HSDPA, som står for high speed downlink packet access med en hastighed på 7,2 megabit per sekundet (mbps), og HSUPA, som står for high speed uplink packet access med en hastighed på 2 mbps.

"Ved årets afslutning vil en god andel af mellemklasse- og high-end-produkter helt sikkert understøtte hastigheder på 7,2 mbps. På nuværende tidspunkt er der kun en lille procentdel, der understøtter HSUPA, hovedsagligt fordi der ikke er mange teleoperatører, som endnu har aktiveret HSUPA i deres netværk," siger Geoff Blaber, analytiker hos CSS Insight.

Præcist hvor hurtigt mobilproducenterne tilføjer understøttelse af HSUPA, er op til operatørerne. Sandsynligvis vil en god del high-end-produkter i det mindste få understøttelse i løbet af næste år, mener Geoff Blaber.

Brugere, som blot sender e-mail med deres BlackBerry, vil ikke komme til at opleve nogen stor forskel. Det er funktioner som video-streaming og indholdsdownload, der retfærdiggør behovet for højere hastigheder. Bloggere, som ønsker at uploade billeder og filer til websites, vil også opleve fordelene ved forbedringerne i båndbredden ifølge Blaber.

"Vi står nu ved et punkt, hvor der er brugsmuligheder til og behov for den ekstra kapacitet. Jeg vil påstå, at da 3G først så lyset, var det en teknologi, der ikke opfyldte noget klart behov hos brugerne," siger Geoff Blaber.

Samsung, som har været en af de første til at udnytte det mobile bredbånd, ser også blogging og sociale netværk som brugsmuligheder, der vil drage fordel af hurtigere telefoner.

"Jo højere båndbredde man har, des mere bekvemmeligt bliver det at bruge mobiltelefonen til disse formål," siger Samsungs nordisk pr-chef, Erik Johannesson.

Timing

Samsung har for nylig løftet sløret for sin W600 til det koreanske marked, som understøtter det næste skridt for HSUPA, som giver en uploadhastighed på 5,76 megabit i sekundet.

Men ikke alle mobilproducenter er endnu med om bord. Apple og Nokia har stadig ikke forladt starthullerne.

"Vi vil have masser af telefoner, der understøtter HSUPA," siger Antti Vasara, senior vice president for Nokias mobile enheder. Telefoner, der understøtter HSDPA ved 7,2 megabit i sekundet, er også på vej oplyser Antti Vasara. Men han afslører ingen detaljer.

"Det handler altid om at få timingen helt rigtig. Det er skidt, hvis man er for tidligt ude, og det er selvfølgelig også skidt, hvis man er for sent ude," siger Vasara, som mener, at brugerne vil opleve den største forskel i forhold til at se video på mobilen.

Holdt til ilden

Apple ønsker ikke at omtale sine fremtidige planer.

Indtil videre kører omkring 40 teleoperatører aktivt med enten HSUPA, HSDPA ved 7,2 mbps eller begge dele sammenlignet med omkring 200 kommercielle HSPA-netværk ifølge tal fra GSM Association.

Idet hastighederne og brugen af data fortsætter med at stige, vil teleoperatørernes netværksafdelinger blive holdt til ilden. For hvis brugerne skal kunne drage fordel af de højere hastigheder, er det nødvendigt at netværket, og især datalinkene til og fra basestationerne, holder trit.

"Det er utvivlsomt det største problem," mener Geoff Blaber.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere