Artikel top billede

Zepto nedjusterer nu forventningerne til årets resultat. Tidligere forventede Roskilde-virksomheden et nul på bundlinjen i 2008, men det tal er nu udskiftet med minus syv millioner kroner.

Zepto på vej mod million-underskud

Finanskrisen rammer sammen med en stærkere dollar den danske producent af bærbare pc'er, Zepto.

Indtil i torsdags forventede Zepto, at virksomheden ville få et nul-resultat i 2008. Nu forventer det danske firma i stedet et underskud på godt syv millioner kroner.

Det er i høj grad finanskrisen, som nu sætter sine spor, meddeler Zeptos administrerende direktør, Lasse Frost. Firmaet har butikker i tre indkøbscentre i hovedstadsregionen, og her er salget gået ned.

"I centrene er der simpelthen ikke det samme antal mennesker, som der plejer at være, og det påvirker os øjeblikkeligt. Samtidig er salget af vores dyrere produkter som vores designer LCD-tv begyndt at gå lidt mere trægt sammenlignet med først på året," forklarer Lasse Frost.

Finanskrisen er dog kun en af flere forklaringer på det lidt mere træge salg. En anden årsag er dollaren, som nu blomstrer op efter længere tids nedtur.

"Alle varer i vores industri handles i dollar, og dollaren er steget op mod den danske krone med omkring 25 procent siden januar. Vi har været nødt til at sætte priserne tilsvarende op," siger Lasse Frost.

Samtidig fremhæver direktøren, at virksomheden typisk har kredit hos leverandørerne, og i visse tilfælde er den helt op til 90 dage. Det vil sige, at dollar-kursen kan være markant højere ved betalingen, end da indkøbet fandt sted.

Kan ikke følge med efterspørgsel

Zepto har i godt et år valgt at designe firmaets egne modeller helt ned til mindste detalje. Det giver eksempelvis nogle fordele inden for reservedele. Zepto kan have et bundkort på lager til samtlige otte modeller af bærbare pc'er. Satsningen på de hjemmestrikkede modeller har dog haft en ulempe.

"Det har været et stort skridt for os hen imod at blive et internationalt anerkendt varemærke. Men det skridt har betydet, at vores leverandør ikke har kunnet levere i samme hastighed, som vi har kunnet sælge varen," siger Lasse Frost.

Og han ærgrer sig over situationen.

"Det uheldige i denne her situation er, at kunderne rigtig gerne vil have vores produkter, og de kunder er der endnu, men vi har ikke kunnet få varerne til de ordrer, der har været," fortæller han.

Direktør siger farvel

Dagen efter torsdagens nedjustering meldte virksomhedens unge underdirektør, Morten Kjærsgaard, at han ønsker at prøve kræfter med en ny virksomhed. Derfor forlader han virksomheden ved udgangen af januar.

"Jeg er stolt af, at jeg i fem år har været en del af det team, som har skabt en af Danmark mest succesrige it-virksomheder. Samtidig må jeg erkende, at jeg med mine 28 år også er nysgerrig efter at prøve mine evner af uden for it-branchen", sagde Morten Kjærsgaard i en selskabsmeddelelse.

Administrerende direktør Lasse Frost siger til Computerworld, at selskabet ikke finder en afløser for den afgående direktør. Og Lasse Frost bemærker samtidig, at afgangen er helt uden dramatik.

"Det er meget vigtigt at understrege, at Morten Kjærsgaards afgang ikke har noget med nedjusteringen at gøre. Det her er en snak, vi har haft i omkring et halvt år. Morten er en relativ ung leder, og derfor har han ikke andre erfaringer end Zepto, og derfor er det naturligt, at han vil prøve kræfter med noget nyt," siger Lasse Frost.

Den administrerende direktør oplyser videre, at stillingen som underdirektør ikke bliver slået op. I stedet vil Lasse Frost overtage nogle af opgaverne, mens virksomhedens ti mellemledere også vil blive tillagt nogle af opgaverne.

Forventer afmatning i 2009

Det bliver underskud i 2008 og for at undgå et lignende resultat næste år, har Lasse Frost udpeget en række punkter, han ønsker at fokusere på i forhold til det kommende år.

"Lige nu er vi lige ved at forberede virksomheden på en afmatning. Vi har fokus på at få varerne hjem til første kvartal næste år, vi skal være bedre til at klare dollar-udsvingene, og så vil der også være fokus på omkostningsstrukturen i virksomheden," siger den administrerende direktør.

Han afviser dog, at den øgede fokus på omkostningsstrukturen vil koste nogle Zepto-medarbejdere jobbet.

"Vi er heldigvis en vækstvirksomhed, og det vil betyde, at vi ikke skal ansætte lige så mange, som vi historisk set har gjort. Det betyder også, at vi ikke forventer en ligeså høj vækst i fremtiden," fortæller Lasse Frost.

Zepto havde 71 fuldtidsansatte ved udgangen af 2007.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere