Artikel top billede

Claus Bobjerg Juul får i dag afgjort sin retssag mod IBM om hemmelige jobkarteller. Foto: Steffen Roland Nielsen.

Dom om hemmelig jobkartel-aftale hos IBM i dag

I dag falder der dom i sagen, hvor en tidligere IBM-ansat angiveligt har været underlagt en hemmelig jobkartel-aftale mellem IBM og A.P. Møller - Mærsk. Dommen har stor betydning for it-branchen.

I slutningen af 2006 kunne Computerworld afsløre en hemmelige jobkartel-aftale mellem it-giganten IBM og Danmarks største virksomhed A. P. Møller - Mærsk.

I kølvandet på det, og efter en længere debat i medierne om aftalerne, hvor to virksomheder - uden medarbejderne ved det - aftaler ikke at ansætte hinandens medarbejdere, beslutter Claus Bobjerg Juul sig for at sagsøge sin arbejdsgiver, IBM.

Claus Bobjerg Juul var sikkerhedskonsulent hos IBM, men kritiserede IBM's politik om de hemmelige jobkarteller.

Det fik IBM til at fyre ham for illoyalitet. Efterfølgende vandt han dog en sag om uberettiget fyring og fik fuld erstatning.

Men dommen i retssagen i morgen, hvor IBM's administrerende direktør Lars Mikkelgaard-Jensen blandt andet har vidnet, handler om, hvorvidt Claus Bobjerg Juul var underlagt aftalen med A. P. Møller - Mærsk eller ej.

Sikkerhedskonsulenten forlanger omkring 200.000 kroner i erstatning, mens IBM kræver pure frifindelse.

Ansættelsesbevisloven

Hos Prosa, der fører sagen for Claus Bobjerg Juul, forklarer Hanne Lykke Jespersen, at der er tale om et brud på ansættelsesbevisloven.

Loven siger, at alle "væsentlige forhold" skal fremgå af ansættelsesbeviset, hvilket altså ikke har været tilfældet omkring de hemmelige aftaler mellem arbejdsgivere.

Men det springende punkt i denne sag er, om Claus Bobjerg Juul har været underlagt den hemmelige aftale, vurderer Prosa.

"Bevisbyrden på det punkt bliver helt afgørende," siger fagligsekretær Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.

IBM ønsker ikke at udtale sig om verserende retssager.

Det er ifølge Prosa den første civile retssag, som tager stilling til de hemmelige jobkarteller.

Men arbejdsretten har tidligere afgjort, at aftalerne er i strid med overenskomsthovedaftalen mellem Dansk Arbejdsgiverforening og LO.

Den principielle dom kan få stor betydning

Dommen kan få stor betydning for it-branchen.

For selv om Claus Bobjerg Juul ikke skulle få udbetalt 200.000 kroner, men blot et væsentligt mindre beløb, vil mange andre ansatte i it-branchen efterfølgende kunne kræve erstatning.

Computerworld og andre medier har nemlig afsløret, at de hemmelige jobkarteller var meget udbredte i it-branchen.

WM Data erkendte, at virksomheden havde 300 aftaler med kunder og partnere.

Også Statsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Skat og en række andre myndigheder blev afsløret i at indgå aftalerne, der stavnsbandt it-medarbejdere til deres job.

Politisk fokus

Sagen har også haft massiv politisk bevågenhed.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har været indkaldt til flere samråd, og et lovforslag er blevet trukket tilbage, fordi fagforeninger og oppositionen kritiserede det.

I år lykkes det imidlertid at få vedtaget en lov mod hemmelige jobkarteller.

I loven står, at hvis det viser sig, at ansættelsesbevisloven ikke dæmmer op for aftalerne, og Claus Bobjerg Juul dermed taber sagen, så vil politikerne skulle tage loven op til revision igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere