Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Lovgivning spænder ben for salg af brugte MP3-filer

Et amerikansk internetsted lufter planer om brugtbørs for digital musik. Forbrugerrådet hilser ideen velkommen i Danmark. Men juraen forhindrer det.

Det amerikanske internetsted Bopaboo har med sin blotte tilstedeværelse sat gang i en interessant debat om forbrugere og virksomheders muligheder med brugt digital musik. Det skriver netmediet Arstechnica.

Meningen er nemlig at tilbyde en platform, der gør det muligt for musikelskere at sælge deres lovligt downloadede musik, når det nye album med Rihanna fra iTunes er blevet for kedeligt.

Herhjemme kan enhver dansker i øjebikket frit videresælge den nyeste cd med Rihanna, når køberen ikke har lyst til at høre mere på pladen.

Men hvis musikken er købt og downloadet fra iTunes eller TDC Musik, er det ulovligt at videresælge den brugte musik.

Ophavsret forhinderer brugtsalg

Her har forbrugeren ingen lovlig mulighed for at slippe af med de elektroniske musikalbums, der typisk har en nypris på 80 kroner. Forbrugeren kan kun vælge mellem at destruere det digitale album med et klik på delete eller beholde det uønskede album på harddisken.

Samme problemstilling gør sig gældende på bogmarkedet. Her kan læseren sælge den nyeste roman af Carsten Jensen brugt i stedet for at lade den fylde op på reolen. Men er der tale om en e-bog eller en lydbog, kan den ikke videresælges brugt.

"Nej, det må man ikke. Men man kan frit videresælge ens lovligt indkøbte brugte musik, som findes på fysiske medier, siger it-advokat Kasper Heine fra advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted.

Årsagen er ifølge Kasper Heine, at der findes en regel i ophavsretsloven, som giver lov til at videresælge eksemplarer, som lovligt er erhvervet på et fysisk medium.

"Men denne såkaldte konsumptionsregel gælder ikke for eksemplarer, som er købt i elektronisk form. Heller ikke selv om eksemplarerne, eksempelvis downloadede musikfiler fra iTunes, er erhvervet lovligt," siger Kasper Heine.

Kun videresalg af fysiske ting

Hos advokathuset Johan Schlüter bekræfter ekspert i ophavsretsloven, Peter Schønning, at det afgørende er, om forbrugeren har købt musikken eller bogen som et fysisk eksemplar eller som et digitalt eksemplar.

Ifølge juristen har reglen hjemme i ophavsretslovens paragraf 19, som kun giver mulighed for såkaldt konsumption, altså spredning, ved fysisk salg.

Ifølge Peter Schønning bliver det allerede diskuteret i den juridiske litteratur, om det såkaldte konsumptionsprincip bør udstrækkes til også at gælde ved onlinesalg.

"Hvor man jo kan spørge sig selv, hvad forskellen egentlig er," siger Peter Schønning.

Spændende marked åbner sig

Den manglende ret til at videresælge det digitale produkt sætter en effektiv stopper for et muligt brugtmarked for digitalt distribueret indhold. Et marked som både forbrugere og musikere kunne få glæde af, mener Forbrugerrådets telepolitiske medarbejder, Martin Salamon.

Han fortæller, at Forbrugerrådet ser positivt på ideerne om gensalg af MP3-musik, som kan give spændende nye mulighed.

"Det er et nyt marked, der åbner sig, hvor musikerne kan tjene penge på nye måder, og hvor forbrugerne kan udnytte musikken på nye måder. Og hvis det er sådan, at lovgivningen stiller sig i vejen, så skulle man måske kigge på den," siger Martin Salamon.

For at det kan lade sig gøre, skal man ifølge Martin Salamon finde nogle måder, som er forsvarlige, både set fra forbrugernes og musikernes side.

"Teknologien udvikler sig jo hele tiden, og det gælder om at sørge for, at vores regelværk følger med. Der er jo et brugtmarked for cd'er. Hvorfor ikke finde ud af, om der kan skabes et brugtmarked for mp3'ere?" spørger Martin Salamon.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere