Artikel top billede

Windows 7 skal overbevise XP-brugerne om at skifte

Vista har fået et dårligt ry på grund af kompatibilitets-problemer. Især XP-brugere nægter at skifte styresystemet ud, men vil Windows 7 kunne overtale dem?

Computerworld News Service: Microsoft håber at løse mange problemer med udgivelsen af Windows 7 - lige fra rod på skrivebordet til den katastrofe, som Vista var for Microsofts offentlige omdømme. Men den sværeste udfordring bliver muligvis at overvinde den gruppe af mennesker, der vel sagtens kan siges at være softwaregigantens største hindring i denne sammenhæng: Brugere af Windows XP.

Salgstalen for Windows 7 har hidtil taget direkte udgangspunkt i Vistas ry for at være en oppustet slughals, når det handler om systemressourcer. Idet udviklere og almindelige brugere begynder at rode med den offentlige beta af Windows 7, fremlægger Microsoft det som et let og fleksibelt styresystem, der kan køre på alle former for computere fra netbooks til high-end gaming-bærbare.

Funktionerne i den ny og strømlignede brugergrænseflade er efterhånden velbeskrevne. En ny og opryddet proceslinje, den lækre Aero Peek GUI (grafiske brugergrænseflade), de såkaldte jumplister, der viser hvilke dokumenter eller filer, et givent program sidst har brugt, samt multi-touch-funktionalitet har skabt interesse hos brugere, hvis Windows-skriveborde alt for længe har været rodet til.

Hurtigere, lettere, bedre organiseret. Dette var de buzzwords, som Microsofts direktør for forbrugerproduktledelse for Windows, Parri Munsell, brugte gentagne gange til at beskrive Windows 7 under et interview fra Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas.

"Vores mål var at gøre brugergrænsefladen i Windows 7 langt lettere at navigere. Vi vil lade betaen tale for sig selv, men vi har stor tiltro til den," siger Parri Munsell.

Kører på hvad som helst

Når det kommer til det hurtigst voksende segment af pc-markedet, navnlig netbooks, siger Parri Munsell, at Microsoft har prioriteret, at Windows 7 skal kunne køre på de små bærbare.

"Windows 7 er blevet udviklet og optimeret til at kunne køre på hvad som helst: Fra den mindste netbook til den kraftigste bærbar eller desktop," fortæller han.

Der er høje forventninger til Windows 7, men kan det ny styresystem gøre, hvad der til tider har virket umuligt - at genvinde tilliden hos de XP-brugere, der bevidst har styret udenom Vista?

Microsoft har direkte udtalt, at der ikke er væsentlige arkitektoniske ændringer i Windows 7 i forhold til Vista, og at det ny styresystem vil kunne køre de fleste hvis ikke alle applikationer, der er lavet til Vista.

Men kun 21 procent af alle Windows-brugere kører på nuværende tidspunkt Vista ifølge analysevirksomheden Net Applications. De fleste Windows-brugere kører stadig XP - de er glade for systemet, og de er på vagt overfor de kompatibilitetsproblemer, der har plaget Vista.

Det handler om tredjepartsapplikationer

Denne varsomhed er heller ikke uden grund, siger analytikerne. Selvom Microsoft med Windows 7 forsøger at flytte XP-kunderne, så er det stadig et Vista-agtigt styresystem og vil give de samme kompatibilitetsproblemer, som er en del af enhver opgradering af styresystemet ifølge Al Gillen, som er vice president for analyse i systemsoftware hos IDC.

"Hvis man ikke kører Vista i dag, vil Windows 7 ikke løse alle ens problemer," siger han.

I sidste ende, tilføjer Al Gillen, handler det ikke nær så meget om styresystemet, som det handler om at have opdateret tredjepartssoftware.

"Hvad enten de opgraderer til Vista eller til Windows 7, så bliver XP-brugere nødt til at sikre sig, at deres tredjepartssoftware er kompatibel," siger han.

Microsoft har advaret brugere om farerne ved helt at springe versioner af Windows over og har forsøgt at fravænne brugere fra Window XP gennem nedgraderingsafgifter. Det har dog haft en begrænset succes, da stigmaet fra Vista fortsat hænger ved.

Microsofts Munsell opfordrer XP-brugere til at vurdere hvilke tredjepartsapplikationer, der er vigtige for dem, og så sikre sig, at der er understøttelse fra leverandøren.

"Det er vigtigt at undgå en situation, hvor ens altafgørende applikation ikke længere understøttes på Windows XP men heller ikke endnu understøttes på Windows 7," siger Munsell.

Er overgangen til Windows 7 lettere?

Selvom overgangen fra XP til Windows 7 vil blive kompleks, så bør det blive enklere end den første tid med Vista ifølge Michael Cherry, som er ledende analytiker hos markedsanalysebureauet Directions on Microsoft.

Cherry fortæller, at da Windows Vista først blev leveret, var folk ikke forberedt på de software- og hardwarekompatibilitetsproblemer, der opstod med et styresystem, der var så forskelligt fra XP.

"Men på nuværende tidspunkt burde der være kompatible versioner af de fleste applikationer, og skulle det blive nødvendigt, så kan opgraderingen foretages ved hjælp af virtualisering," siger Cherry.

"Dette er ikke for at sige, at applikationer og drivere til XP vil fungere på Windows 7, men derimod at der nu er kompatible erstatninger til rådighed, hvilket skulle gøre overgangen nemmere at håndtere."

Hvis Microsoft ønsker at skubbe kunderne fremad med Windows 7, må virksomheden ifølge Cherry hjælpe XP-brugerne så godt som muligt ved at bygge bro i mellem de to styresystemer.

"Microsoft er nødt til at hjælpe XP-brugerne til at afgøre, om deres hardware kan klare at køre Windows 7, og hvilke drivere til deres hardware og software, der skal opdateres," siger Cherry. "Og så skal virksomheden hjælpe folk med at finde de opdaterede drivere og den opdaterede software."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere