Artikel top billede

Er IE8 fremtidens browser - eller blot en browser?

Microsoft har frigivet en stort set færdig version af Internet Explorer 8. Vi har set nærmere på de nye browser-features.

Efter lang tids udvikling har Microsoft nu frigivet det næsten færdige version af den nye browser, Internet Explorer 8.

Den bærer tilnavnet Release Canditate 1 og er efter Microsofts eget udsagn 'Platform Complete'.

"Det tekniske miljø kan forvente, at den endelige IE8 vil opføre sig, ligesom RC'en gør. IE8-produktet er effektivt afsluttet og færdigt," skriver Microsofts Dean Hachamovitch på IE-bloggen.

Microsoft peger selv på, at Internet Explorer 8, der skal efterfølge 7'eren fra efteråret 2006, kommer med forbedret stabilitet, ydeevne og kompabilitet.

"Vi har studeret tilbagemeldingerne om browserens grundlæggende kvalitet og adresseret mange problemer."

Satser på sikkerheden

Ud over de nævnte parametre, er specielt sikkerhed et afgørende konkurrence-parameter på browsermarkedet.

Et af tiltagene i IE8 på den front er beskyttelsen mod såkaldt clickjacking.

"Sider kan nu beskytte sig selv og deres brugere imod clickjacking angreb 'out of the box', uden at det påvirker kompabiliteten eller kræver browser add-ons," forklarer Microsofts Dean Hachamovitch.

Den såkaldte InPrivate-feature, også kaldet 'Porn Mode', fordi den sikrer, at browseren ikke lagrer informationer om brugerens færden på nettet, skulle også være blevet finpudset.

Lignende features findes i dag også i blandt andet Firefox og Googles Chrome-browser.

Internet Explorer rammer et browser-markede, hvor konkurrencen bliver hårdere og hårdere. Ikke nok med at Mozillas Firefox-browser vinder markedsandele, Google har også lanceret sin Chrome, og Safari-browseren stiger i popularitet i takt med Apples generelle succes.

Ifølge analysefirmaet Net Application mistede Internet Explorer i 2008 i alt 7,9 procent af sin markedsandel.

Samtidig har EU netop indledt en sag mod Microsoft, fordi EU mener, at det skader den fri konkurrence på området, når Internet Explorer kommer præ-installeret i Windows-styresystemet.

Det mener anmelderne

Selvom Internet Explorer 8 RC1 kun har været ude i et døgns tid, står anmelderne allerede i kø for at give browserens deres ord med på vejen.

Computerworld US betegner browseren som en hurtig og stabil browser, finjusteret til produktivitet og sikkerhed.
Skribenten hæfter sig blandt andet ved, at Microsoft har taget hånd om de kompabilitets-problemer, der er i forhold sider, der er optimeret til Internet Explorer 7.

I den nye browser-version har Microsoft simpelthen lagt et ukendt antal sider ind i hukommelsen, så IE8 på forhånd ved, at disse sider skal køres i 'Compatibility View'.

Er en side ikke på listen, kan brugeren også selv manuelt vælge denne feature, hvis det er nødvendigt.

Faneblade i farver

På PC Magazine får IE8 ros for måden, browseren håndterer faneblade på. Når man har mere end et faneblad åbent og åbner endnu et vindue fra et af de allerede eksisterende, matcher farverne på de relaterede faneblade hinanden.

"Alle de ensfarvede faneblade er grupperet sammen, så dit nye faneblad viser sig måske ikke helt til højre, sådan som du er vandt til. Når først du har vænnet dit til ændringen, er det et hjælpsomt, visuelt stikord, som man ikke finder i konkurrerende produkter," skriver PC Magazine.

Alligevel får IE8 ikke skribenten helt op at ringe, blandt andet fordi Firefox' 'awesome bar' fortsat giver IE8 baghjul, og fordi IE8 sluger mere hukommelse end den seneste version af Firefox.

Amerikanske PC World gennemgår også Microsofts nye browser, og her er det ud over fanebladene og søgemulighederne, sikkerheden der får omtale. Alt i alt er der ros til IE8.

"Selvom den nok ikke overbeviser mange Firefox-brugere om at skifte, er Internet Explorer 8 Release Candidate 1 lovende og måske værd at overveje for folk, som endnu ikke har fastlåst deres browser-loyalitet."

Du kan hente Internet Explorer 8 RC1 her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere