Artikel top billede

Det gælder om at holde fast, når ITU-lektor Rune Møller Jensen forklarer planlægningsteknologi. Foto: Mikael Rieck (Foto: Mikael Rieck)

Dansk forsker udvikler automatisk planlægning

Dansk forsker i front med at udvikle komplekse søgealgoritmer til automatisk planlægningsteknologi, der kan blive et nyt industrieventyr for personlige robotter til plejehjem og hospitaler.

Hans forskning er langhåret, men det er den unge lektor på IT-Universitetet i København nu ikke selv.

Lektor Rune Møller Jensen er til gengæld en af landets hårdeste dataloger, og i skallen under hans kortklippede hår snurrer tal, tegn og symboler hurtigere, end de fleste normalt begavede kan følge med.

Han modtog i 2007 IT-Universitetets (ITU) interne hædersbevisning for det arbejde, han har udført i forbindelse med en opgave, han har været med til at løse for det amerikanske luftforsvar.

Opgaven var at skabe et automatisk planlægningssystem, som militæret kan bruge, når dets fly går i luften i forbindelse med eftersøgnings- og redningsaktioner.

Datamængderne i sådan et projekt er enorme. For eksempel har amerikanerne brugt to år på at beskrive, hvordan flyene overhovedet kan flyve. De informationer er et nødvendigt grundlag at skabe, før Rune Møller Jensen og hans amerikanske forskerkolleger kunne lægge planlægningsteknologien ovenpå.

Teknologien kan fortælle flyene og deres piloter og jordpersonel, hvilke dispositioner, der er de bedste i enhver given situation.

"Vi har vist, at vores søgealgoritmer er mere effektive end de hidtidige," forklarer Rune Møller Jensen om den nye teknologi.

Heldig kombination

Som en af Danmarks førende forskere inden for kunstig intelligens og søgealgoritmer, fik han ITU-prisen specifikt for sin grundforskning i søgealgoritmer og sit arbejde med at kombinere to principper inden for datalogien, som tager højde for uforudsete hændelser.

Kombinationen er populært forklaret en måde at kombinere heuristiske metoder i ruteplanlægning med symbolske metoder i automatisk fejlfinding.

"Min forskning har kombineret to forskelligartede, men komplementerende principper for at håndtere komplekse planlægningsproblemer, udviklet inden for de datalogiske discipliner kunstig intelligens og formel verifikation," forklarer Rune Møller Jensen.

Flere forskningsgrupper har gennem tiden forsøgt at parre de to principper, men først med Rune Møller Jensen og hans samarbejde med amerikanske kolleger fra Carnegie Mellon University i USA, lykkedes det.

En af grundene til, at det overhovedet har kunnet lade sig gøre er, at forskergruppen har fundet ud af at ændre selve datagrundlaget for søgningerne ved at minimere antallet af beregninger per hændelse.

Søgning i enorme datamængder kræver nemlig enorm computerkraft, og svartiderne er for lange og dermed ubrugelige, hvis søgningerne er for komplekse.

Et uendeligt antal tilstande

I arbejdet med USA's luftforsvar var målet at udvikle algoritmer til et system, der ud fra beskrivelser af et planlægningsproblem, som for eksempel en redningsaktion, kan returnere en plan for, hvordan den komplekse situation kan løses mest hensigtsmæssigt.

Hvis der for eksempel er 25 forskellige ting, så som iltmasker, genoplivningsudstyr og redningsveste, der bør befinde sig i en redningshelikopter, der skal afsted på en hurtig redningsaktion, er der mere end 33 millioner måder at laste helikopteren på.

Her kommer det automatiske planlægningssystem med løsninger på, hvad der skal prioriteres højest.

"Planlægning går ud på at vælge og organisere aktiviteter i forhold til deres forventede udfald for at opnå specifikke mål", siger Rune Møller Jensen, og giver et andet eksempel:

"En banal udfordring er at bygge et hus. Her skal aktiviteterne koordineres i forhold til hinanden. For eksempel skal fundamentet lægges før man bygger murene. Det kan de fleste håndværkere gennemskue. Det er straks sværere, når faktorerne er utallige og antallet af dem stiger eksponentielt, fordi hver eneste ny tilstand afføder nye tilstande, der igen afføder nye," forklarer han.

Et automatisk planlægningssystem er basalt set et søgeværktøj, men i den helt tunge ende.

"Planlægningsteknologiens koder er meget komplekse søgealgoritmer. Det er kunstig intelligens, og kunstig intelligens-algoritmer er langt mere kompliceret at kode end gængs software," siger Rune Møller Jensen.

Grundstenen i nyt eventyr

Teknologien giver andre anvendelsesmuligheder end blot inden for luftfart og trafikplanlægning i det hele taget. De komplekse algoritmer er et skridt på vejen til at udvikle autonome systemer, som kan bruges i maskiner, der i en vis udstrækning kan tænke selv, altså kunstig intelligens.

Systemer til automatisk planlægning er afgørende for den robotteknologi, der formentlig om få år vil stå for meget af den service, der foregår i for eksempel plejesektoren.

Her skal syge og ældre belave sig på, at få deres medicin udleveret af en robot, der også lige tjekker blodtrykket.

"Den industrielle anvendelse af automatisk planlægningsteknologi er stærkt stigende. Servicerobotter til hospitaler og ældrepleje bliver et nyt industrieventyr. Mulighederne ligger i at udvikle software til det marked, som bliver kæmpestort, og hvor der stadig er få produkter," siger Rune Møller Jensen.

Tilbage til: It skal reducere energiforbruget hos Mærsk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere