Artikel top billede

Peter Bro Miltersen fra Datalogisk Institut på Aarhus Universitet er udnævnt til professor i matematisk datalogi. Foto: Søren Holm/Chili

Spilteori kan blive din vej til millionerne

Peter Bro Miltersen er nyudnævnt professor og forsker til daglig i spilteori. Spilteorien kan blandt andet bruges til at tjene penge på internetreklamer eller vinde i poker

Peter Bro Miltersen er den seneste professor inden for matematisk datalogi i Danmark. Til daglig har han sin gang på Aarhus Universitet, hvor et af hans forskningsfelter er i spilteori.

Det er blandt andet spilteorien, der har gjort Googles reklameafdeling så succesfuld. Men hvad går spilteori egentlig ud på?

"Spilteori handler kort fortalt om at analysere beslutningsgange i multiagentsystemer," fortæller Peter Bro.

Forklaret på et mere simpelt sprog, så er det forskning i, hvilke konsekvenser ens handlinger har i forhold til andre.

"Anvendt i en populær sammenhæng kan spilteori være med til at forklare nogle af de mekanismer, der blandt andet ligger til baggrund for fildeling på nettet," analyserer Peter Bro.

Fildeling på nettet er begrænset af blandt andet upload-hastigheder, hvor den enkelte fildeler bruger noget af sin egen båndbredde på at fildele med andre. Det er ikke i alle tilfælde hensigtsmæssigt for den enkelte bruger, da man sænker sin egen download-hastighed ved at dele med andre.

Men hvis ingen brugere deler noget, så ville der ikke være nogen filer at hente, og det vil heller ikke være hensigtsmæssigt for den enkelte bruger.

Derfor kan man blandt andet ved at indføre et virtuelt valutasystem gøre det attraktivt for folk at uploade. Her kan man så gøre det obligatorisk at have denne virtuelle valuta, hvis man vil have mulighed for at hente filer.

Fascineret af puzzles

I en mere forretningsmæssig sammenhæng, så bruges spilteori blandt andet hos Google, når man skal bestemme, hvilke reklamer der vises på Google.

"Spilteori danner rammen for, hvilke auktionsmekanismer der gør Google AdWords så succesfuld," siger Peter Bro. Google har 21 milliarder dollars i reklameomsætning, hvilket er 97 procent af den samlede indtjening.

Lige siden folkeskolen, har Peter Bro været fascineret af matematik og tankeeksperimenter eller såkaldte puzzles.
Peter Bro har selv videreført disse tankeeksperimenter i nogle af sine videnskabelige artikler. Her er et af hans yndlingseksempler, hvordan Dante skal komme ud af skærsilden ved hjælp af spilteorien.

Spilteori kan øge pokerchancer

Passionen til matematik er noget, der kendetegner de studerende, som Peter Bro i dag selv underviser på Datalogisk Institut.

"De unge, vi tiltrækker, er dem, der går efter intellektuelle udfordringer inden for især matematikken," fremhæver Peter Bro.

Men det er ikke kun tørre tal, som man kan forske i på instituttet.

Peter Bro har blandt andet sammen med en af hans ph.d.-studerende, skrevet en videnskabelig artikel om, hvordan man får de største chancer for at vinde i poker.

"Vi kan garantere, at en spiller har mindst 49 procent chance for at vinde i en to-mands situation, hvis han spiller rationelt ud fra vores forskning," siger Peter Bro.

"Garantichancen kan aldrig blive mere end 50 procent, da din pokermodstander jo også kan læse vores videnskabelige artikel, men for en dårlig pokerspiller, så er 49 procent en meget høj mindste-garanti på at vinde i en to-mands situation."

Glæden ved faget

Men som regnskaberne hos Google viser, så er det ikke kun i poker og tankeeksperimenter, hvor man kan bruge spilteoritisk forskning.

"Spilteori bliver mere vigtigt i fremtiden, da flere og flere ting bliver digitaliseret. Derfor kommer vi også til at se flere såkaldte 'bots' i fremtiden. På det mikroøkonomiske plan kan vi ved hjælp af spilteorien rationalisere beslutningsprocesser foretaget af disse bots," forklarer Peter Bro.

I it-verdenen er det ikke blot mennesker, der er aktører. Spilteorien er en vigtig del i programmeringen af kunstig intelligens. Den kunstige intelligens er desuden langt lettere at have med at gøre end mennesker, der ikke altid handler rationelt.

For modsat mennesker, så kan den kunstige intelligens programmeres, og her kan spilteorien hjælpe til med at lave kunstig intelligens, der kan tage højde for al mulig slags interaktion både mellem rigtige mennesker, men også andre programmer der bruger kunstig intelligens.

Det der dog virkelig kan tænde Peter Bros gejst er, når han fortæller om sine studerende og deres projekter.

"Jeg har haft seks studerende, der alle har lavet nogle interessante ph.d'er. Derudover vejleder jeg i øjeblikket fem andre ph.d.-studerende. En af dem er sågar med i TV2 Zulus 'Love Camp'-program."

Når han ikke underviser studerende, er Peter Bro almindelig familiefar sammen med sin kone Nina. De har to børn, Emma på 14 og Viktor på 11. Og når han slapper af, holder han meget af Keith Jarretts jazzmusik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere