Artikel top billede

Klaus Kjøller er lektor i retorik ved Københavns Universitet samt forfatter til blandt andet bøger om manipulation. Foto: Ole-Martin Gangnes

Sådan overbeviser du din chef

It-Akademiet: Hvis du skal hente flere penge til din afdelings budget, kræver det gode overtalelsesevner. Lektor i retorik Klaus Kjøller kommer her med nogle tommelfingerregler ved forhandlinger.

Finanskrisen kradser i de danske virksomheder, og din it-afdeling kan også blive offer for sparekniven. Ønsker du at gå den modsatte vej, kræver det, at du kan overbevise din overordnede om nødvendigheden af flere ressourcer til din afdeling.

Computerworld spurgte lektor i retorik Klaus Kjøller fra Københavns Universitet, hvilke tommelfingerregler han kan give videre til it-chefen, som vil have flere ressourcer til sin it-afdeling.

Klaus Kjøller er forfatter til blandt andre bogen Manipulation, der netop giver tips til, hvordan du får din vilje.

"I enhver forhandling gælder det om, at man giver modparten ejerskab over de problemer, der er. It-chefen har brug for midler til at løse nogle problemer, som hele organisationen har. Det er os, der har problemet. Det er ikke mig, der har problemet," siger Klaus Kjøller.

Det er ifølge forfatteren en grundregel, når der finder forhandlinger sted.

Dit image er vigtigt

Samtidig understreger Klaus Kjøller vigtigheden af, at den overordnede i forvejen har et godt indtryk af it-chefen. Her handler det om image, og det er vigtigt, at du som it-chef plejer det løbende ved at sende de rigtige signaler. Chefen skal kunne stole på dig.

"Han skal være overbevist om, at når du siger, at du brænder for virksomheden som helhed, så kan han tro på det. Han må ikke have den opfattelse, at it-chefen er en benhård karrieremager, der meler sin egen kage, og derfor nu ser de fælles problemer," forklarer Klaus Kjøller.

Desuden skal it-chefen klart udstråle, at der er en tro på, at det kan lade sig gøre at løse problemer, selvom det til tider kan se sort ud.

"Det er en grundregel i enhver situation for en chef, at man skal udstråle mest mulig optimisme altid. Man skal hele tiden ligne en vinder og være så optimistisk, man kan være, uden at trodse virkeligheden," siger Klaus Kjøller.

Den offentlige chef skal skræmmes

I Klaus Kjøllers optik er der flere typer chefer, som hver især skal påvirkes ved hjælp af forskellige retoriske kneb. Der er eksempelvis forskel på, om ressourcerne skal findes hos en chef i det offentlige eller det private, mener lektoren.

"I det offentlige er chefer ofte mere trygheds-narkomaniske, så her skal man mere spille på alt det skrækkelige, der vil ske, hvis direktøren ikke imødekommer it-chefens budgetforslag. Man flytter tryghedsnarkomaner ved at gøre dem bange," påpeger Klaus Kjøller.

Det kan ifølge Klaus Kjøller godt være, at eksempelvis kommunaldirektøren anser sig selv som visionær og kreativ, men oftest er de offentlige chefer i defensiven. I det private er der i højere grad direktører, som tager chancer, og dem skal it-chefen håndtere anderledes.

"Chefen vil kun træffe et risikabelt valg, hvis han i forvejen er den type, der slår til, når chancen er der med en vis sandsynlighed, men samtidig erkender man godt kan tabe. Det kan bekræfte hans billede af sig selv som en person, der tør tage chancer," forklarer Klaus Kjøller.

Over for denne type leder er det værd at sætte sig ind i, hvilke forbilleder denne leder har. Det kan være en leder i en anden virksomhed, ligesom det også kan være en leder, som historisk set har bedrevet noget.

"Det er tit sådan med chefer, at de har et idol, eller en der inspirerer dem. It-chefen kan parallelisere det at sige ja til sit forslag med noget, som den overordnedes idol også har gjort, eller som forbilledet er i gang med at gøre i sin virksomhed," siger Klaus Kjøller.

Og i den situation er det vigtigt stadig at huske, at eventuelle problemer i it-afdelingen er til skade for hele virksomheden.

"Når man fremlægger det og begrunder det, skal man hele tiden tænke os, og at det er vores fælles problemer, og at det er dig som it-chef, der er ekstra opmærksom på, at I som organisation skal være i stand til at klare problemerne, og derfor skal I gøre sådan og sådan," siger Klaus Kjøller.

Din chef har også læst håndbøgerne

Men på trods af grundreglerne er det værd at have for øje, at chefen for den anden ende af bordet måske kender alle knebene i forvejen.

"Chefen, du sidder og forhandler med, ved formentlig godt det her, for han har også gået på de samme kurser. Man skal derfor ikke have stor tiltro til, at billige trick og fiduser bringer en ret langt," siger Klaus Kjøller.

Han understreger vigtigheden af, at it-chefen hele tiden plejer sit image. Er det på plads, er det nemmere at trumfe noget igennem i forhandlingerne.

"Jo stærkere sympati, jo stærkere positive vibrationer, der er mellem de to parter, jo større er sandsynligheden for at få en accept," siger Klaus Kjøller.

Forfatteren kaldte sin bog Manipulation for "årtiets ækleste bog", da den kom på gaden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere