Artikel top billede

Sådan rammer multimedieskatten dig

Multimedieskatten er ikke kun afgrænset til traditionelle medarbejderbetalte pc'er. Slæber du virksomhedens bærbare med hjem, skal du også betale skat.

"Lad være at slæbe din pc med hjem."

Så klar er beskeden fra Peter Høyer, specialkonsulent i Skatteministeriet, når han skal fortælle, hvordan man kan undgå at skulle betale den nye multimedieskat.

Selvom der altså ikke er tale om, at du har en medarbejder-pc stående permanent hjemme i stuen, skal du nemlig betale skat af de 5.000 kroner, som beløbet er fastsat til.

"Du ryger i beskatning, når du bærer maskinen ind på dit matrikelnummer som udgangspunkt," siger Peter Høyer.

Godt råd: Lad maskinen blive på arbejde
Selvom man altså bruger sin egen betalte ADSL-opkobling sammen med virksomhedens bærbare, er der skat på.

"Det er en beskatning både af forbrug og det hardware, du får stillet til rådighed," siger Peter Høyer og fortsætter:

"Det gode råd, hvis folk ikke vil betale skatten, at lade være med at slæbe virksomhedens ting hjem, som kan bruges privat," siger han.

Grænsetilfælde endnu ikke fastlagt

Peter Høyer erkender dog, at der naturligt vil komme tilfælde, hvor man bliver nødt til at fravige udgangspunktet om, at der ryger skat på, blot maskinen kommer over dørtærsklen til privaten.

"Det er klart, at der vil komme masser af grænsetilfælde. Hvad nu, hvis man skal til et vigtigt møde, må man så ikke tage den bærbare ud af bilen og ind i gangen, så den ikke bliver stjålet. Det skal vi nok også håndtere og finde en løsning på," siger han.

"Vi kender hensigten og ved også, hvad det skal koste, men de finere detaljer er vi ikke nået til endnu. Men den klassiske med at hive den bærbare med hjem og bruge den, så ryger du i beskatning," siger han.

Peter Høyer afviser dog, at reglerne vil stride mod sund fornuft.

"Jeg kan ikke forestille mig, at vi laver nogle skatteregler, der gør, at folk lader meget dyre computere stå ude i bilen, hvor de er nemme at stjæle. Det er den slags problemstillinger, vi er ved at komme ind på livet af, fordi vi ved af erfaring, at den slags spørgsmål bliver rejst," siger han.

Millioner og sund fornuft

Skatteministeriet regner med, at den nye skat vil betyde en indtægt på 750 millioner kroner.

I udregningen tager ministeriet højde for, at nogle vil fravælge goderne som følge af skatten.

Det tal er Skatteministeriet nået frem til ved at skønne, at der er 750.000 arbejdsgiverbetalte multimedier (fri telefon, internetopkoblinger, computere) fordelt på 450.000 personer.

Ministeriet skønner videre, at 25 procent af de personer efter indførelsen af multimedieskatten vil fravælge at få stillet det pågældende gode til rådighed.

Så er der 338.000 personer, der beskattes af 5.000 kroner, hvilket giver en skatteindtægt på 750 millioner.

Sund fornuft

Peter Høyer mener, at meget af debatten om den nye skat er juristeri. Når alt kommer til alt, mener han, er folk godt klar over, når de benytter en gode i privat regi.

"Det handler om sund fornuft. Jeg tror godt, folk ved, hvornår de bruger det privat, og hvornår, de ikke bruger det privat. Hvis du hver aften har den bærbare med hjem, selvom du skal på arbejde næste dag, og kobler dig op og sidder på Hotmail, så er du jo ikke i tvivl," siger han.

"Hvis du så en sjælden gang har den med hjemme og går på nettet, så kan man sige, at det nærmest er uretfærdigt. Men ja, så må man bare lade være med at tage den med hjem," siger han.

Selvom det praktiske endnu ikke er fastlagt, arbejder Skatteministeriet med udgangspunkt i at indkræve skatten ved at give arbejdsgiveren indberetningspligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere