Artikel top billede

"Vi kan gå ud til hvilken som helst udvikler og få lavet forbedringer og tiltag på vores blog - det kan vi ikke i helt samme grad med det andet system," fortæller Kristian Gren fra Middelfart Sparekasse om Wordpress og det egentlige CMS i virksomheden.

Wordpress sikrer dialogen i danske virksomheder

Middelfart Sparekasse anvender lige som mange andre virksomheder open source-systemet Wordpress til blogs. Det egentlige CMS var ikke egnet til formålet. Og det er det sjældent, siger analytiker.

Open source blogging-systemet Wordpress har i løbet af de seneste fem år vokset sig ganske stort og dominerende i blogosfæren og er nu så modent, at det er det foretrukne redskab i mange virksomheder, når der skal oprettes blogs for at skabe en dialog med kunderne.

Herhjemme har blandt andre Nykredit, Novozymes, Notabene (Guava), Creuna, Københavns Universitet, Kræftens Bekæmpelse og Middelfart Sparekasse valgt at anvende Wordpress-platformen til deres blogs, mens man blandt de traditionelle medier finder Berlingske Tidende og Jyllands-Posten som brugere.

CMS-rådgiver Janus Boye peger på, at ligesom Wordpress har sine begrænsninger som en desideret CMS-løsning, så har de traditionelle CMS-løsninger sine begrænsninger, når det kommer til blogs.

Derfor anvendes Wordpress i mange tilfælde til at styre den del af virksomhedernes hjemmesider.

"Det er der rigtig mange, der gør. Der er en masse funktioner, som alle gerne vil have, men som mange CMS-leverandører vælger at springe over, og der er blogs en af dem. Blogs er jo også en del af Sharepoint, som er et rigtigt populært system, men selv til Sharepoint anbefales Wordpress eller andre blog-værktøjer, fordi den blog, der kommer med Sharepoint, er for minimalitisk" siger Janus Boye.

Sikrer dialogen i Middelfart Sparekasse

I Middelfart Sparekasse, der har 155 år på bagen, valgte man at satse på Wordpress til Sparekassens blogs. De første erfaringer blev gjort, da sparekassen oprettede bloggen Cosmoblog for den yngre del af kunderne.

Sparekassen engagerer sig ofte lokalt i form af sponsorater, for eksempel sendte man en ung studerende på college i USA og støttede en kunde, der var rejste til Afrika for at hjælpe med at skaffe online adgang på en skole.

"Vi var på udkig efter et værktøj, hvor vi kunne lade vores kunder komme til orde. I stedet for bare at give et traditionelt sponsorat, ville vi prøve at aktivere sponsoraterne ved at lade modtagerne til at skrive om det på bloggen, så andre kunder også kunne blive inspirerede," fortæller onlineansvarlig Kristian Gren.

Middelfart Sparekasse, der både i 2005 og 2008 blev kåret som Danmarks bedste arbejdsplads, styrer hjemmesiden ved hjælp af CMS-løsningen Composite. Men det blev Wordpress, der kom til at realisere blog-idéerne.

"Wordpress er rigtig godt, fordi det understøtter redaktørroller og brugerrettigheder, og det gjorde, at vi nemt kunne udlære kunderne i, hvordan de skulle bruge værktøjet. Det var super enkelt at komme i gang med og også relativt billigt - vi har haft nogle udviklere til at lave vores skins, men ellers har det ikke kostet noget nævneværdigt at komme i gang," fortæller Kristian Gren.

Millioner af Wordpress-blogs

Den imponerende liste med professionelle Wordpress-brugere skal ses i lyset af, at Wordpress bestemt ikke er det eneste system, der kan anvendes til at oprette og vedligeholde blogs og hjemmesider.

Blandt de direkte blog-konkurrenter finder man først og fremmest blogger.com, som Google opkøbte i 2003, Typepad og Movable Type fra Six Apart. Blogger.com, der er verdens mest anvendte blogsystem, er umiddelbart lettere at gå til end Wordpress.

Det lette opsætning betyder dog også begrænsninger i forhold til tilpasning og eget design, og det er forklaringen på, at det er Wordpress, der står øverst på listen i de professionelle blog-sammenhænge.

Ifølge Wordpress' egne oplysninger er der i dag 15 millioner Wordpress-blogs på verdensplan. 6 millioner blogs er hosted på Wordpress.com, og ni millioner blogs er hosted andre steder, men kører på Wordpress-platformen, der efter sigende bliver downloadet i gennemsnit 28.000 gange om dagen.

Og noget kunne tyde på, at Wordpress-oplysningerne ikke er helt hen i vejret.

En rapport fra Comscore, der udgiver diverse statistikker, viste for nylig, at Wordpress i 2008 oplevede en højere procentvis stigning i trafikken (64 procent) end Facebook (57 procent) blandt de 100 mest besøgte sider i USA.

Stylesheet sikrer genkendelighed

Med baggrund i de positive oplevelser med den første blog, har Middelfart Sparekasse nu oprettet en blog.midspar.dk, der har en lidt bredere appel. Samtidig har man oprettet en blog til direktør Hans Erik Brønserud, hvor han blandt lægger op til dialog med kunderne.

Begge blogs kører uafhængigt af resten af hoved- hjemmesiden, men er designet, så der er genkendelighed.

"Det er løsrevet fra midspar.dk. Den eneste lighed er vores look-and-feel, og det styres via et stylesheet, der er konverteret om til et Wordpress-template. Der skal være en genkendelighed," forklarer Kristian Gren.

Mens Composite-løsningen blandt andet henter data fra sparekassens intranet, så ligger Wordpress på en server for sig selv.

"Der var lidt bekymringer over at lade brugerne arbejde i det værktøj, der har med forretningen at gøre. På vores almindelige hjemmeside har vi også integration til vores forretningssystemer, så der har vi ikke turde lukke op. Men Wordpress er fortrinligt i forhold til at give brugerne og medarbejderne mulighed for at komme til orde - også på en måde, som vi ikke har mulighed for på vores hovedsite" lyder det fra Kristian Gren.

Plugins hindrer spam

Han peger på, at styrkerne ved Wordpress er, at det er let og billigt at komme i gang med, at det er fleksibelt i forhold til brugerstyring, søgemaskinevenligt og leverandøruafhængigt.

"Vi kan gå ud til hvilken som helst udvikler og få lavet forbedringer og tiltag på vores blog - det kan vi ikke i helt samme grad med det andet system, så det synes jeg også er en kæmpe styrke."

Udfordringen ved Wordpress er blandt andet, at man kan blive udsat for spam, hvilket Middelfart Sparekasse dog hindrer med de specielle spam-plugins, der findes til systemet.

"Vi har oplevet, at det bliver spammet meget, men der findes nogle plugins i dag, der sorterer alt det her fra, der ikke har karakter af rigtige kommentarer. Og så sidder vi også og kontrollerer de kommentarer, der kommer ind. Vi sorterer ikke i reelle brugerkommentarer, men hvis det bare er markedsføring af en tilfældig hjemmeside og ikke har nogen som helst relevans, lader vi det ikke komme på bloggen."

Mens Wordpress kører PHP/MySQL, er Composite baseret på Microsofts .Net-platform. Fordi Middelfart Sparekasse kører de to dele uafhængigt af hinanden, har man dog endnu ikke haft udfordringer med integrationen.

"Vores blogs ligger på en anden server, så vi har ikke arbejdet med integrationen den vej rundt endnu. Men jeg er sikkert på, at det også kunne løses," siger onlineansvarlig Kristian Gren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere