Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Et kig tilbage: 40 år med de store styresystemer

Vi tager et kig på de største milepæle i styresystemernes historie.

Læs også 10 operativsystemer der formede it-verdenen

Næh, hold da op! Der er nok én, der er kommet lidt op i årene efterhånden. Tillykke med 40 års fødselsdagen, Unix - du ser jo stadig godt ud.

Ja, du var jo ikke ligefrem det allerførste styresystem, men det lykkedes dig alligevel at kæmpe dig vej fra minicomputerne over mikrocomputerne og til de personlige computere. Og du fik fans, hvor end du slog dig ned. Hvor mange andre styresystemer kan prale med det?

Lad os i denne anledning kaste et blik på de største milepæle i styresystemernes historie. Vi begynder med Unix' fødsel:

1969

Unix kom til verden på en tiloversbleven DEC PDP-7 hos AT&T Bell labs.

Da AT&T besluttede sig for at stoppe brugen af Multics (Multiplexed Information and Computing Service)-styresystemet på firmaets minicomputere, satte Ken Thompson og Dennis Ritchie sig til at flikke et styresystem sammen, så de kunne fortsætte med at spille det rumrejse-spil, som Thompson havde udviklet.

En vittig kollega gav det et navn, der mindede om Multics - nemlig Unics (Uniplexed Information and Computing Service), og det skulle senere blive til UNIX (eller Unix).

1976

Firmaet Intergalactic Digital Researchs utraditionelle begavelse Gary Kindall skabte CP/M, som er et styresystem til de simple mikrocomputere.

Det skulle i to årtier blive modellen for kommandolinje-baserede DOS-varianter.

1977

Faderen til open source bliver født, da Computer Systems Research Group på universitetet Berkeley frigav en variant af Unix under navnet 'The Berkeley Software Distribution'.

BSD skulle komme til at ligge til grund for flere kommercielle styresystemer til mikrocomputere - og til at udgøre kernen i mindst ét af de største kommercielle styresystemer, Mac OS X.

Tandy/Radio Shack introducerede en serie billige hjemmecomputere og et familievenligt styresystem ved navn TRS-DOS, der blandt andet indeholdte den berømte KILL-funktion. Andre virksomheder erstattede den med den mindre drabelige DEL (for 'delete)-kommando.

1978

Apple DOS 3.1 kom til verden og kom til at styre Apple II-serien de næste fem år.

Tilbage til 10 operativsystemer der formede it-verdenen

1980'erne

Læs også 10 operativsystemer der formede it-verdenen

1981

IBM-pc'en bliver født, og det samme bliver PC-DOS og dets alter ego, MS-DOS.

1983

Richard Stallman, der er fortaler for gratis software, annoncerer sin plan for GNU, som er et styresystem, der minder om Unix, og som ikke indeholder noget proprietær software.

26 år senere er GNU'ens officielle kerne, GNU Hurd, stadig ikke færdigudviklet.

1984

Under Super Bowl sender Apple en reklame med en kvindelig atlet, der kaster en hammer gennem en stor skærm med et billede af et Big Brother-lignende ansigt.

I den efterfølgende debat glemmer folk, at der findes mere end to computer-platforme og koncentrerer sig i stedet om kampen mellem DOS og Macintosh.

1985

Microsoft Windows 1.01 bliver solgt til en pris på 99 dollar. Det bliver markedsført som et grafisk brugerinterface, der kan udvide DOS-styresystemet og som lader brugeren køre flere programmer på én gang, som de nemt kan skifte mellem.

Der skal stadig gå et helt årti, inden Windows begynder at blive markedsført som et egentligt styresystem.

Atari ST dukker op. Den kører med en grafisk brugerflade i farver: GEM, fra firmaet Digital Research, som også gav os CP/M. Ligesom Windows kører GEM ovenpå et mindre attraktivt, kommando-linje-styresystem. Platformen bliver populær til grafik og digital musik, og det giver Apple nogle idéer, som firmaet senere vil komme til at udforske nærmere.

Et par måneder senere bliver den første Amiga født. Maskinens styresystem var bygget op omkring en kerne, der kan håndtere forberedende multitasking, så den har en fordel lige fra begyndelsen.

Styresystemet indeholder desuden et disc-baseret styresystem, et API-lag ved navn Intuition, og en grafisk brugerflade ved navn Workbench.

Folk kan altså vælge mellem kommandolinjen og den grafiske brugerflade, og det kan de lide. Det bliver hurtigt en populær video-platform, og det er også noget, som Apple senere udforskernærmere.

1986

GEOS bliver født, og det giver både Apple og Microsoft nogle idéer, som de senere vil komme til at udforske nærmere.

1987

OS/2 trækker overskifter, da Microsoft offentliggør sit Operating System/2, MS OS/2, der er udviklet til udnytte de kræfter, der ligger i Intels 80286 og 80386 mikroprocessorer.

Efterhånden som IBM og Microsofts aftale om et fælles styresystem falder fra hinanden, bliver OS/2 et rent IBM-produkt, mens Microsoft vælger at give selskabets grafiske styresystem et andet navn - Windows NT. Forvirrende år følger, mens folk forsøger at regne ud, hvilket Windows, der rent faktisk er Windows.

1988

IBM OS/2 1.1 dukker op i november med en grafisk brugerflade og uden anerkendelse af, at en af forældrene rent faktisk er Microsoft.

1989

Fire år efter Steve Jobs blev 'anbefalet' at forlade Apple, hvorefter han grundlagde NeXT Inc., tager han sin karriere op på et helt nyt niveau med udgivelsen af NeXTStep.

Det nye styresystem lægger en smuk, grafisk brugerflade oven på BSD, det tilføjer en objekt-orienteret udviklingsværktøjskasse, og det sikrer, at Steve Jobs senere kan vende tilbage til Apple. Han holder ved det store X i NeXT, så han kan bruge det igen til Apples næste styresystem.

Tilbage til 10 operativsystemer der formede it-verdenen

1990'erne

Læs også 10 operativsystemer der formede it-verdenen

1990

Windows 3.0 bliver det første Windows, der har en chance hos almindelige mennesker, men det er stadig bare et DOS-baseret operativmiljø og ikke et rigtigt styresystem. I løbet af de næste år introducerer Microsoft Windows 3.1, som er en version, der retter op på fejl og mangler og tilføjer nye funktioner, og den bliver mødt med stor anerkendelse.

Derudover bliver Windows for Workgroups 3.1 og 3.11 udvidelserne udgivet, som tilføjer og forbedrer netværks-understøttelsen. Men det er stadig ikke et rigtigt operativsystem.

1991

Den nordiske OS-gud Linus Torvalds udgiver en open source, Unix-lignende OS-kerne, der næsten bærer hans navn.

Linux-kernen vil med tiden blive kombineret med GNU-software, og efterfølgende bliver der skabt en hel serie af open source styresystemer under navnet Linux distributions.

1993

Windows NT dukker op, og alle tager for givet, at NT står for 'New Technology'. Det benægter Microsoft senere, men det kan ikke benægtes, at NT er kærlighedsbarnet fra affæren mellem Microsoft og IBM og dermed halvbroder til OS/2.

1995

Windows 95 bliver udgivet under stor bevågenhed. Det lægger grunden til en række styresystemer fra Microsoft, der alle har den ene fod i 32-bit-universet og den anden stadig i mudderet med det 16-bit software, der endnu ikke er helt forsvundet.

Hvem ville dengang have troet, at det skulle tage endnu seks år, inden vi kunne vinke helt farvel til det? Men vi skulle både igennem Windows 98, 1999's anden udgave af 98 og Windows Me fra 2000, før Windows kom videre.

Under knap så stor bevågenhed bliver BeOS udgivet til PowerPC-platformen samme år. Håbet er, at det kan tage medie-universet med storm og erstatte Mac OS classic, men samarbejdet med Apple går ikke som forventet, og til sidst taber BeOS i konkurrencen mod OpenStep, der kommer til at udgøre grundlaget for det nye styresystem til Mac.

1996

Med ankomsten af Macintosh System 7.6 indledes Mac OS-æraen og den nye leg, der hedder 'mens vi venter på Copland'.

Til sidst holdt vi dog op med at vente på Copland, fordi Apple købte NeXT og begynder at bruge det firmas styresystem i stedet.

Tilbage til 10 operativsystemer der formede it-verdenen

Efter årtusindeskiftet

Læs også 10 operativsystemer der formede it-verdenen

2001

Apple stopper brugen af den gamle OS-kerne og introducerer i stedet Mac OS X. X'et er det romerske 10-tal, men der er dem, der mener, at det er et lille vink til X Window (som findes i systemet) og styresystemet fra NeXT (som også er med).

Under alle omstændigheder markerer X det sted, hvor Apple tager skridtet fra 1984 og ind i den fagre nye verden.

Nu bliver Windows XP-familien desuden grundlagt. Først med Windows XP og herefter med nye medlemmer hvert andet år - om end ikke alle er fulde udgivelser:

2002: XP Service Pack 1
2004: XP Service Pack 2
2006: Windows Vista
2008: Vista Service Pack 1 og XP Service Pack 3

... og resten er ikke historie. Endnu.

Matt Lakes første styresystem lå på en 5¼-floppy disk. Hans nyeste kræver en dual-layer DVD. Han fortryder mest, at han aldrig kom med på kassebånd-computer-vognen, for den grad af nørderi ville have imponeret hans kolleger.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen

Tilbage til 10 operativsystemer der formede it-verdenen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere