Artikel top billede

Vejret i Dublin kan være råt, men det betyder, at Microsoft kan bruge almindelig "udendørs-luft" til køling af nyt datacenter.

Microsoft klar med nyt datacenter i Dublin

Microsoft bruger den kolde irske luft til at køle serverne og spare på elektriciteten i nyt stort datacenter.

Computerworld News Service: Microsoft har netop åbnet sit nye datacenter i Dublin. Det er en godt 50.000 kvadratmeter stor facilitet, der først og fremmest er bygget til at servicere de europæiske kunder.

Konstruktionen er ikke helt færdig endnu, men de godt 30.000 kvadratmeter, der allerede er klar, er nok til, at Microsoft er begyndt at acceptere kunder.

Centret vil tilbyde cloud-tjenester til kunder, forretninger og udviklere, fortæller Steve Clayton, der arbejder med cloud-teknologi for Microsoft International.

På forbrugersiden vil datacentret køre applikationer som for eksempel Windows Live Mail (tidligere kendt som Hotmail) og Microsofts andre Live-tjenester. Forretninger vil kunne abonnere på en række hostede applikationer, som for eksempel Exchange e-mail, SharePoint og Office Communication Server, tilføjer han.

Dublin-faciliteten vil desuden skulle hoste Microsofts Azure-platform, som bliver tilgængelig i november. Azure er en platform, udviklere kan bruge til at hoste og styre web-baserede applikationer.

Man valgte at lægge centret i Dublin på grund af den lokale talentmasse, byens robuste internet og det kolde klima, fortæller Steve Clayton. Microsoft bruger almindelige udendørs-luft til at afkøle datacentret. En af de store omkostninger ved at drive et datacenter er udgiften til elektricitet til brug i afkølingen af serverne.

95 procent af tiden kan datacentrets driftstemperatur opnås uden mekanisk afkøling eller ved hjælp af andre kunstige metoder, som for eksempel koldt vand.

"Vi tager bogstaveligt talt luften udenfor og pumper den direkte ind i serverrummet," forklarer Steve Clayton.

Det nye datacenters PUE (‘power usage effectiveness', eller 'effektivitet i forhold til strømforbrug' på dansk) er 1,25, og det betyder, at for hver kilowatt serverstrøm bliver 0,25 af en watt dedikeret til afkøling og andre funktioner, der kræver elektricitet, forklarer han videre.

Branchens normale PUE for et datacenter ligger mellem 2 og 2,4 PUE. Microsofts gennemsnit for datacentre er 1,6, men selskabet vil gerne have det tal sænket til 1,125 i 2012.

Bekymrede for data

Faciliteten kan nu generere op til 5,4 megawatt kritisk strøm, men med tiden vil det blive muligt at generere så meget som 22,2 megawatt, fortæller Microsoft.

Kunderne kan vælge mellem at køre applikationerne på deres egne dedikerede servere, eller de kan vælge at dele hardware, hvilket er en billigere løsning, uddyber Steve Clayton.

Nogle administratorer bryder sig ikke om, at deres data ligger sammen med andre virksomheders informationer, trods det at virtualiserings-teknologierne har gjort den slags arrangementer mere effektive.

Microsoft cloud-initiativer kommer samtidig med, at firmaet generelt understreger, at det ikke ser den slags tjenester som nogen erstatning for traditionelt software eller applikationer, der bliver installeret direkte på pc'er.

Andre virksomheder, som for eksempel Microsofts konkurrent Google, har talt varmt for de web-baserede applikationer, som man skal have adgang til via en browser. Det kan både gøre applikationerne billigere og bedre opdaterede, men samtidig vil de være afhængige af, hvor pålidelig internetforbindelsen er.

"Vi tror stadig, at folk vil foretrække at køre software lokalt," siger Steve Clayton.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere