Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

ECIS foreslår en 'fair' browser-valgskærm

En gruppe af Microsofts browserkonkurrenter har demonstreret en browser-valgskærm for Europa-Kommissionen, som de mener, vil være mere fair end Microsofts eget forslag.

Computerworld News Service: En "ballot screen" eller valgskærm, der vil gøre det muligt for Windows-brugere at vælge, hvilken browser de vil bruge, er omdrejningspunktet i et forlig i monopolsagen, der forbyder Microsoft at inkludere sin egen Internet Explorer som den eneste browser i Windows-styresystemet.

Det ny forslag til en valgskærm, som blev demonstreret af brancheorganisationen European Committee for Interoperable Systems (ECIS), kører som en separat applikation frem for som en side i Internet Explorer, som det var tilfældet i Microsofts forslag.

ECIS er en ud af adskillige organisationer, der har status som interesseret tredjepart i sagen, hvilket giver mulighed for at spille en rolle i Europa-Kommissionens sag om konkurrenceforvridning mod Microsoft.

"Vores programmør lavede denne applikation på to dage. Det var hans første applikation udviklet i C#," siger Ashwin van Rooijen, som er partner i advokatfirmaet Clifford Chance, som repræsenterer ECIS i sagen.

Det er en såkaldt "native" Windows-applikation, der er udviklet for at løse de problemer, som Microsofts konkurrenter ser ved den valgskærm, som Microsoft selv har foreslået.

Microsofts aktuelle forslag har visse begrænsninger, fortæller Van Rooijen til det hollandske Webwereld.

"IE er her stadig tæt knyttet til Windows. Den er stadig indbygget. Selv når brugeren vælger en anden browser som standard. Og den valgte alternative browser skal derefter stadig downloades."

"Det ville dog være acceptabelt, hvis det ikke var for det faktum, at Microsofts valgskærm faktisk kører i Internet Explorer," siger han.

Det faktum var også tydeligt i det screenshot, der fulgte med Microsofts forslag tilbage i juni. Valgskærmen vil også blive sendt ud til brugere af Windows XP og Vista gennem Windows Update, når kommissionen accepterer et af forslagene.

Et endnu større problem for Microsofts konkurrenter er, hvordan Microsofts foreslåede valgskærm fungerer: Den er simpelthen blot en webside, der ligger lokalt på computeren, og som indeholder links til downloads af de andre browsere, hvilket påvirker valgskærmens brugbarhed.

"Hver eneste download i IE giver en advarselsskærm. At installere en applikation præsenterer brugeren for endnu en advarselsskærm. Det udgør forhindringer for de alternative browsere, forhindringer som ikke gælder for IE," foklarer Van Rooijen.

ECIS har indgivet denne klage til Europa-Kommissionen. Mozilla og Opera har tidligere protesteret mod den download-og-installations-proces, som vil være påkrævet for deres browsere i Microsofts forslag.

"Jeg har en del erfaring med programmering i C++, så jeg kan godt finde vej gennem sådanne valgskærme, men det kan min mor ikke," siger Van Rooijen, og påpeger forskellen mellem en teknisk kyndig pc-bruger og den gennemsnitlige bruger, som ofte giver op over for advarselsskærme.

Disse problemer fik ECIS til at udvikle sin egen browser-valskærm og demonstrere den for EU's konkurrence-myndighed. ECIS's valgskærm er en såkaldt "native" Windows-applikation, der ikke møder brugeren med advarselsskærme men dog udfører en integritetskontrol af installationsfilen for den valgte browser, som vil blive automatisk downloadet af browservalgs-applikationen.

"Microsoft har fremsat, at sådan en applikation ikke kan udvikles på så kort tid, men at den vil tage ni måneder at udvikle," siger Van Rooijen.

Det er ikke ECIS's hensigt at tilbyde selve browservalgs-applikationen som en download, understreger han. Den bør i stedet blive distribueret gennem Microsofts Windows Update-mekanisme.

"Målet med denne øvelse er at gøre valget mellem alternative browsere så let som muligt."

ECIS forsøger ikke at få selve de alternative browsere forud-installeret i Windows. Den bedste løsning er at linke til den seneste version, mener Van Rooijen af årsager som ansvarlighed og sikkerhed på grund af risikoen for, at pc-producenterne ellers vil sende forældede browsere med i deres pc'er, forklarer han.

Microsoft fremsatte lignende indvendinger mod en browser-valgskærm, da det stod klart, at EU ville tvinge Microsoft til at implementere en. Her argumenterede Microsoft, at denne løsning ville skade pc-producenterne.

Den klage som ECIS nu har indgivet er en formalisering af tidligere kritik fremsat af Mozilla og Opera. Denne kritik handlede også om den fortsatte dominerende tilstedeværelse af Internet Explorer i Windows.

"IE har stadig en unik og meget privilegeret tilstedeværelse på Windows-pc'er," skriver Mozillas bestyrelsesformand, Mitchell Baker, på sin blog.

Hun argumenterer, at Microsofts browsers ikoner stadig vil være synlige i fremtrædende grad for Windows-brugerne uanset hvilken browser, de vælger.

Mozilla klager også over, hvor svært det er for slutbrugerne at skifte browser. Microsofts foreslåede valgskærm linker til websites, hvor brugerne manuelt skal downloade deres valgte browser.

Efter de har valgt, hvor de vil gemme installationsfilen lokalt, er de nødt til selv at installere browseren, hvilket er endnu et skridt i processen. Men hvis de slet ingenting foretager sig, så har slutbrugerne alligevel en browser: nemlig den markedsdominerende Internet Explorer.

Så producenten af Firefox frygter også, at Microsofts foreslåede besværlige proces vil skabe inerti hos slutbrugerne.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere