Artikel top billede

Står webapplikationer overfor en revolution?

JAOO-konferencen: Den kommende HTML 5 giver mulighed for at revolutionere webapplikationers kommunikation.

"Hvis vi ikke var begrænset af http-protokollen, hvilken type web-applikationer ville vi så udvikle?"

Det spørgsmål stiller Jonas Jacobi fra firmaet Kaazing, i starten af sin præsentation "Breaking barriers with HTML5 communication - How to enable a stateful web" på JAOO-konferencens første dag.

I dag er typen af web-applikationer begrænset af HTTP-protokollens forespørgsel-svar model, hvor browseren sender en forespørgsel indeholdende data til en webserver, der svarer ved at sende en html-side ud til browseren.

Det er et tilbageskridt i forhold til traditionelle klient-serverapplikationer i et lokalnet, hvor serveren kunne sende data til en klient, mens klienten sendte data til serveren. Samtidigt.

Det sker ved hjælp af TCP sockets.

Der har været forsøgt forskellige krumspring for at simulere, at der er en fast forbindelse mellem webbrowseren og webserveren, hvor data uhindret kan sendes frem og tilbage samtidigt.

Det har dog ikke været optimale løsninger, mener Jonas Jacobi.

Eksempelvis AJAX, der giver mulighed for, at browseren udveksler data med webserveren eksempelvis ved hjælp af xmlhttprequest, mens brugeren eksempelvis indtaster data i en webside.

Her indeholder hver enkelt forespørgsel og svar en del ekstra bytes.

Der har også været lavet forsøg med diverse push-løsninger, der dog var baseret på proprietære protokoller.

"Half-duplex arkitekturen betyder, at der skal laves meget "plumbing", når klient og server skal forbindes," siger Jonas Jacobi.

WebSockets giver distribueret client/server-arkitektur

Det er i standardorganisationen W3C's HTML 5-specifikation at man finder en mulighed for at bryde de snærende http-bånd. Her finder man WebSocket API'et og hos IETF finder man WebSocket protokollen.

Med WebSockets er der mulighed for at etablere to-vejskommunikation over en WebSocket, hvilket ifølge Jonas Jacobi betyder en stor ændring for webapplikationer.

"Med WebSockets får man en ægte distribueret client/server-arkitektur," mener Jonas Jacobi.

Samtidig undgår man ifølge Jonas Jacobi at komme i karambolage med firewalls og lignende med WebSocket, da HTTP Connect anvendes til den indledende etablering af WebSocket-forbindelsen.

For at WebSockets kan tages i anvendelse, kræver det, at browseren og serveren understøtter WebSocket.

På browsersiden forventes Webkit, der anvendes i Chrome og Safari, snart at understøtte WebSocket, ligesom Firefox også ventes klar inden længe.
Derfor har Kaazing udviklet deres eget Javascript API, der kan anvendes indtil det bliver indbygget som standard i browserne.
Med Kaazings tilføjelse kan gamle browsere som IE 5.5 og tidlige versioner af Firefox understøttes.

På serversiden er det indtil videre kun Kaazings gateway-server, der er i stand til at håndtere WebSocket.

Serveren skal være i stand til at modtage en forespørgsel om at opgradere fra http til WebSocket. Når det sker, ændres protokol-præfikset fra http: til ws:
Der findes også en secure WebSockets, der anvender ssl. Her er protokol-præfikset wss:

TCP-protokoller kører på WebSocket

Fordelen med WebSockets er, at enhver TCP-baseret protokol kan anvendes ovenpå WebSockets. Det giver mulighed for eksempelvis at anvende af Java Message Service (JMS), Advanced Message Queueing Protocol (AMQP), Streaming Text Orientated Message Protocol (STOMP) mellem browseren og serveren.

I sin afrunding giver Jonas Jacobi den nærmest revolutionerende melding, at "WebSockets vil forandre alting".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere