Artikel top billede

Nokia mener, at Apple har brudt Nokia-patenter inden for GSM, UMTS og WLAN-standarder.

Nokia sagsøger Apple for iPhone

Apple har brudt en række Nokia-patenter med iPhone, lyder det i et sagsanlæg, som finnerne netop har indgivet mod amerikanerne.

Verdens største mobilproducent, Nokia, har sagsøgt den nok i øjeblikket mest populære mobilproducent, Apple, for med iPhone at have brudt indtil flere patenter, som Nokia ellers ejede.

I en pressemeddelelse meddeler Nokia, at selskabet har lagt sag an mod Steve Jobs-firmaet via retten i Delaware.

Nokia mener, at Apple har brudt Nokia-patenter inden for GSM, UMTS og WLAN-standarder.

"Som en førende innovator inden for trådløs kommunikation har Nokia skabt et af de stærkeste og bredeste patent-porteføljer i industrien ved at investere mere end 40 milliarder euro (over 300 milliarder kroner) i forskning og udvikling over de seneste to årtier," skriver Nokia blandt andet.

Finnerne skriver samtidig, at man allerede har aftaler med omkring 40 virksomheder om, at de kan bruge teknologier, som Nokia ellers har patent på. Det drejer sig om stort alle de førende mobilproducenter - men altså ikke Apple.

Forsøger at snyde sig til gratis tur

I alt sagsøger Nokia Apple for at have brudt 10 Nokia-patenter. Foruden de nævnte drejer det sig også om tale-kontrol (som Apple har inkluderet i den nyeste iPhone 3G S), sikkerhed og kryptering.

Ifølge Nokia blev patenterne allerede brudt, da iPhone kom på markedet i 2007, så hvorfor søgsmålet først kommer nu, er endnu uklart.

"Det grundlæggende princip i mobilindustrien er, at de virksomheder, der bidrager til teknologi-udvikling for at etablere standarder, skaber intellektuelle rettigheder, som andre skal kompensere for," udtaler Ilkka Rahnasto, der er Vice President for juridiske anliggender hos Nokia.

"Det forventes også, at Apple følger dette princip. Ved at nægte at acceptere passende aftaler for Nokias intellektuelle ejendom, forsøger Apple at få en gratis tur på ryggen af Nokias innovation," lyder anklagen fra Nokia.

Tidligere på ugen kunne netop Apple ellers juble over et årsregnskab, der imponerede alt og alle med en stigning på 12 procent i omsætningen i forhold til 2008 og en stigning i nettoreultatet på 18 procent.

"Vi er glade for at have solgt flere Macs og iPhones end i noget kvartal tidligere (Q4, red.)," lød det blandt andet fra Apple-direktør Steve Jobs.

Apple har endnu ikke kommenteret på sagsanlægget fra Nokia.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere