Artikel top billede

Har du styr på de forskellige cloud-modeller?

Cloud computing er ikke bare cloud computing. Der findes en række forskellige modeller - blandt andet "private skyer", der kan være en oplagt løsning for virksomheder med mange sikkerheds-bekymringer.

Rykker din virksomhed også op i skyen? Skal man tro analysehuset Gartners forudsigelser, er der en god sandsynlighed for, at det er tilfældet.

Spørgsmål er måske derfor i højere grad hvilken sky, der er tale om.

Som Computerworld skrev tidligere på ugen, er det nemlig ikke kun de velkendte cloud-produkter som Amazons Elastic Compute Cloud eller Googles og Salesforces SaaS-løsninger, der danner grundlaget for markedstendenserne.

Faktisk har Gartner forudset, at der i 2012 vil blive investeret flere penge i private clouds end i offentlige clouds.

Og netop de private skyer kan give god mening for de virksomheder, der kan se muligheder i cloud computing, men som på grund af lovgivning eller generelle sikkerhedsbekymringer ikke er villige til at rykke helt ud i den offentlige sky.

"Du er ikke påvirket af, at der er andre firmaer og kunder på systemerne, og at deres sikkerhed måske belaster dine systemer. De ligger ikke ude i et fremmed datacenter, hvor man er nødt til at have en vis tillid til dem, der håndterer det," forklarer sikkerhedskonsulent Carsten Jørgensen fra Devoteam Consulting.

Han er også facilitator for Dansk IT's netop oprettede kompetencenetværk om cloud computing og virtualisering.

"Jeg tror, at det for store virksomheder og organisationer er noget, der er kommet for at blive, og som man stiller til rådighed internt for sine kunder eller medarbejdere," siger han om de private skyer.

Kun for de store drenge

Både Carsten Jørgensen og cloud-forsker Frederik Orellana fra Niels Bohr Instituttet peger dog på, at konceptet med private clouds kun giver mening, hvis virksomheden har en vis størrelse.

"For mindre virksomheder tror jeg, at det er en overgangsperiode. De fordele, du kan få i public clouds, har du svært ved at hente, hvis du gør det internt. Du skal jo stadig købe software-licenser og hardware, og du skal have kompetencerne internt til at drifte og håndtere systemet," siger Carsten Jørgensen.

"Det er ikke altid, at det er specielt oplagt, hvor meget man kan opnå. Det, at sætte tingene i system på den måde, giver kun giver mening, hvis man har en meget stor kundebase og en meget stor installation," forklarede Frederik Orellana tidligere på ugen.

"Ellers vil den gode gamle metode med at ringe til systemadministrator og få ham til at indkøbe en passende maskine være mere omkostnings-effektivt," lød det fra cloud-forskeren.

Fire typer cloud-modeller

Det behøver dog ikke at være et spørgsmål om enten eller, når det kommer til private og offentlige skyer.

Mange cloud- og datacenter-leverandører tilbyder nemlig også at hoste private skyer, så kunden har sin egen "private" sky placeret eksternt.

En del vil også kunne have gavn af at kombinere de forskellige cloud-modeller, så noget foregår i det private setup, mens andre it-ressourcer leveres via en public cloud. Det kalder mange hybride skyer.

Carsten Jørgensen, der også er fast skribent på Computerworlds Cloud computing-blog, har for nylig forsøgt at definere de forskellige former for cloud computing. Han opdeler cloud-modellerne i de følgende fire typer:

1. Åbne skyer (public clouds):
Er det de fleste forbinder med cloud computing, det vil sige delt infrastruktur og software, placeret hos en cloud-leverandør.

2. Lukkede skyer (private clouds):
En lukket eller privat sky er dedikeret til en enkelt kunde og kan fysisk være placeret hos kunden selv eller hos en hosting partner.

I modsætning til åbne skyer er adgangen til ressourcer begrænset til udvalgte brugere. Automatisering af processer, dynamiske ressourcer/elasticitet og stor grad af selvbetjening er fortsat de elementer, der gør en løsning til private cloud.

2b. Variation: "Virtual Private Cloud": Løsningen er her placeret ved en hosting partner på delt infrastruktur som med åbne skyer, men med stærkere adskillelse mellem kunder.

Løsningerne giver flere muligheder for at begrænse adgangen til udvalgte brugere, tænk VPN-løsninger. Hvis skyen køre i ens eget datacenter/serverrum, så er det en lukket sky, også selvom driften er outsourcet. Hvis skyen kører i et eksternt datacenter, så er det en åben sky.

3. Hybride skyer (hybrid clouds):
Hybride skyer er kombinationer af offentlige og private skyer. Man benytter forskellige løsninger til at udveksle information på tværs af både offentlige og private skyer.

4. Gruppe skyer (community clouds):
En gruppe sky kunne for eksempel være en fællesoffentlig sky, en fælleskommunal sky eller en statslig sky.

Gruppeskyer er således lukkede, private skyer der deles af flere organisationer med "noget" tilfælles, for eksempel organisationer med samme sikkerhedskrav eller organisationer med samme mission.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere