Artikel top billede

Her finder du Danmarks dyreste sundheds-it

Indbyggerne i Region Midtjylland betaler næsten det tredobbelte af nordjyder for driften af regionens sundheds-it. Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport.

298 kroner.

Så meget koster driften af Region Midtjyllands it-infrastruktur inden for sundheds-it om året per indbygger.

Dermed betaler midtjyderne næsten tre gange så meget som nordjyderne, der til sammenligning betaler 103 kroner per næse.

Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport, som analysefirmaet McKinsey & Company har udarbejdet for en række danske myndigheder, deriblandt Finansministeriet. Rapporten bærer titlen "Undersøgelse af sundheds-it indsats i regionerne", og den blev afsluttet 5. januar i år.

Rapporten påpeger flere steder, at der er et uudnyttet it-potentiale i regionerne, og den fremhæver i særdeleshed Region Midtjylland.

Region Midtjylland i skudlinjen

Blandt kritikpunkterne rettet mod Region Midtjylland er, at regionen ikke har konsolideret sine patientsystemer og centraliseret sin it-drift.

"Region Midtjyllands investeringer i konsolidering og integration er relativt begrænsede set i forhold til de øvrige regioner og regionens efterslæb med hensyn til konsolidering," hedder det blandt andet i undersøgelsen.

McKinsey skriver i rapporten, at infrastruktur er en "standardvare", som ikke adskiller sig væsentligt, selvom regionerne kan levere forskellige ydelser på toppen af infrastrukturen.

"Det betyder, at der ofte er fokus på at drive en så effektiv infrastruktur som muligt. Der er intet, der tilsiger, at regionerne ikke skulle kunne gøre det samme og dermed opnå samme lave omkostningsniveauer som de mest effektive regioner," står der i rapporten.

Derfor opfordrer McKinsey regionerne til at centralisere deres it-drift af infrastrukturen i videst muligt omfang.

"I private virksomheder har der været en tendens til at centralisere støttefunktioner som f.eks. it med henblik på at realisere stordriftsfordele og etablere et stærkt fagligt miljø på områder med særlige spidskompetencer. Det ville derfor være forventeligt at observere lavere udgifter per indbygger hos de regioner, der har centraliseret it-organisationen," anføres det i rapporten.

I den sammenhæng påpeger McKinsey, at Region Midtjylland har den laveste grad af centraliseret drift af it-infrastruktur, og at det største besparelsespotentiale i alle regionerne ligger gemt i Region Midtjyllands infrastruktur.

Region Midtjylland: Infrastruktur er ikke en standardvare
I et svar til McKinseys rapport anfægter Region Midtjylland store dele af undersøgelsen. Det gælder også hele McKinseys definition af infrastuktur.

"McKinsey anfører, at infrastruktur er en 'standardvare', som ikke er differentierende i forhold til organisationens 'kerneydelse'. Region Midtjylland er ikke enig i dette grundlæggende synspunkt," skriver den midtjyske region i sit svar.

Samtidig erklærer Region Midtjylland sig helt uenig i, at regionen har et "efterslæb" i forhold til at konsolidere eller skære ned på antallet af patient-softwareprogrammer, som regionen har i brug.

"Det er helt forkert at antyde at konsolidering ikke er i fokus i Region Midtjylland. Vi satser hårdt på at konsolidere i betydningen fjerne redundante systemer. Det sker samtidigt med at man også forfølger andre mål, f.eks. sikker drift og forbedring af den kliniske funktion. Det er metodisk forkert at indsnævre datagrundlaget så meget, at det bliver misvisende, og derefter bruge det som om data er retvisende," svarer regionen.

Region Midtjylland er rapportens sorteper

McKinsey gennemgår også regionernes samlede it-udgifter inklusive infrastruktur, drift, investeringer og udgifter til såkaldte kliniske applikationer, eksempelvis elektroniske patientjournaler.

Her fremstår Region Midtjylland også som den dyreste region med et beløb på 512 kroner per indbygger, mens Region Hovedstaden indtager andenpladsen med 367 kroner. De billigste er Nordjylland og Sjælland begge med 317 kroner.

Samlet set vurderer McKinsey, at Region Midtjylland tegner sig for 49 til 52 procent af det samlede effektiviseringspotentiale i regionernes sundheds-it - og heraf kan Region Midtjylland hente 2/3 igennem en mere effektiv infrastruktur.

Helt urealistisk

Effektiviseringspotentialet samlet set i regionerne beløber sig op imod en halv milliard kroner, vurderer McKinsey. Men Region Midtjylland finder, at det er et meget optimistisk skøn.

"Det betyder ikke, at der ikke er et effektiviseringspotentiale. Region Midtjylland planlægger besparelser på it fra 2010 og fremefter på 55 mio kr/år. Det er ca. 1/5 af det besparelsespotentiale på 175-255 mio. kr., som rapporten indikerer for Region Midtjylland, og som forekommer helt urealistisk," svarer regionen.

Samtidig anfører rapporten, at Region Midtjylland har de højeste udgifter per indbygger til de "væsentligste applikationer". Her bliver det blandt andet fremført i rapporten, at regionen kører med fem forskellige patientjournal-systemer, mens regionen har fire forskellige patientadministrations-systemer.

Til sammenligning har både Region Hovedstaden og Region Sjælland hver ét system til det hele.

Data er ikke i orden

Dataene er dog ikke i orden, fremfører Region Midtjylland. Regionen henviser til, at den er nået frem til 37 "kliniske applikationer" inden for det område, der hedder "produktionsstøtte", mens Region Nordjylland nåede frem til en.

"Man skal være mere almindeligt naiv for at tro, at disse tal udtrykker andet end forskelle i den tid, som regionerne har anvendt på at indsamle oplysninger," skriver Region Midtjylland og fortsætter:

"Det afholder imidlertid ikke McKinsey fra at konkludere meget håndfast omkring antallet af applikationer."

"Undersøgelse af sundheds-it indsats i regionerne"-rapporten er 59 sider lang, og den behandler området kaldet "Kliniske it-arbejdsplads" samt den underliggende infrastruktur

Den infrastruktur understøtter også økonomiske og administrative it-systemer og medicoteknisk udstyr samt systemer, mens disse systemer indgår ikke i rapporten.

Computerworld har tidligere i dag uden held forsøgt at få en kommentar fra Region Midtjylland.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere