Registertilsynet åbner for følsomme data på Internet

Hovedstadens Sygehusfællesskab blev de første, der fik lov til at slippe følsomme data ud på Internet. Registertilsynet betragter nu virtuelle private netværk som sikre.

Af Claus Thorhauge

Endelig fandt det offentlige et hul igennem Internet for følsomme data. Lukkede netværk med faste linier eller opkaldspuljer var tidligere den eneste mulighed for at distribuere sårbare oplysninger om borgernes private forhold. Indtil tirsdag i sidste uge.

Der var dagen, hvor Hovedstadens Sygehusfælleskab (HS) som de første i Danmark på vegne af Finsenscentret fik lov til at etablere deres nye system til opsamling af forskningsdata ved hjælp af et virtuelt netværk på Internet. Et såkaldt Virtual Private Network (VPN).

Teknikken med et kunstigt lukket netværk bruges af mange private virksomheder, men det er første gang det offentlige med Registertilsynet som garant tillader, at borgernes private data formidles på den måde.
? Vi er nu i Registertilsynet justeret til tidens niveau, idet vi mener, at sikkerheden er lige så god, som i de traditionelle løsninger. Og Internet er fremtiden, siger IT-chef Ib Larsen fra Registertilsynet.

VPN gør systemet muligt

CITMAS (Clinical International Trial MAnagement System), som barnet hedder, er et klinisk, administrativt databasesystem med, der via en almindelig webbrowser kan indsamle patientdata fra kræftforskning i Danmark og internationalt. Systemet er skabt af Finsenscentrets Kliniske Forskningsenhed, og har udgangspunkt i en række Access-databaser, der ligger bag Rigshospitalets firewall.

Og det er netop det snedige ved VPN, at man over det åbne og ?farlige? Internet skaber en virtuel tunnel, hvor igennem de sårbare data kan passere i krypteret form. Det er først, når de er vel ankomne bag modtagerens firewall, at de pakkes ud og bliver læsbare.

I forbindelse med det aktuelle projekt, er der så mange forskellige læger som samarbejdspartnere, at det ville have været fuldstændig umuligt at etablere faste linier eller opkaldspuljer for at indsamle data.
? Hvis vi ikke havde fået lov til at gøre det på den her måde, havde vi været bundet til den gamle teknik med at faxe oplysningerne og så kunne det alligevel ikke have ladet sig gøre i den form og med den hastighed, som det nu er blevet muligt, siger IT-koordinator på Finsenscentret, Knud Nelausen.

Internet er fremtiden for følsomme data

Det er Finsenscentrets Kliniske Forskningsenhed, der har konstrueret løsningen som et cgi-program, der kører i en browser. Det er lavet i Visual Basic og trækker på faciliteter i Access, statistikprogrammet SPSS og Adobes Reader/Writer program. Rigshospitalets firewall sørger for datasikkerhed i den virtuelle tunnel.

Registertilsynet forventer, at der bliver flere og flere registre med VPN på Internet, men har ingen konkrete anvisninger på hvilken kryptering eller teknik, der skal bruges for at give tilladelse til at distribuere følsomme data på den måde.
? Folk er selv ansvarlige for deres systemer. Vi afstår fra at gå ned i det tekniske. Det eneste, vi skriver, er at VPN skal indeholde tilstrækkelig stærk kryptering, siger Ib Larsen fra Registertilsynet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere