Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

E-handel: Logistikken er den tunge fugl

Logistikken i e-handelsbutikkerne undervurderes. Man kan ikke starte i det små med at pakke ordrer ved køkkenbordet, for meningen med e-handel er netop, at alting foregår digitalt, mener ekspert.

Af Torben R. Simonsen *, Computerworld

Det går ud over hele branchen, når enkelte e-butikker fumler med logistikken og ikke leverer varen. E-handel er en tung fugl at få op at flyve. Det er som en albatros, der skal løbe 50 meter, før den kan lette. Der skal helst ikke være for mange forhindringer på banen, siger Kim Wilde, direktør i Media Service A/S, der beskæftiger sig med logistik, service og fulfilment.

Kim Wilde, som har ti års erfaring med postordre- og B2C-logistik, mener, at den enkelte e-butik må se ind i sig selv for at bedømme, om logistik bør være en kernekompetence for forretningen.

- Det vigtige er, hvor i værdikæden logistikken befinder sig. Man har jo både kompetencer, erkendte inkompetencer og uerkendte inkompetencer. Det er de sidste, der er de farlige i logistiksammenhæng, mener Kim Wilde.

Han anbefaler, at man outsourcer sin logistik til en professionel, hvis man er e-opstart og slet ikke har nogen kompetence.

Glemmer logistikken

- Det er bedre at outsource end ikke at tage logistikken alvorligt. Men det er desværre meget almindeligt at glemme logistikken i planlægningsfasen, hvor forretningsideen og finansieringen falder på plads. Logistikken regner man med at klare ved at printe ordrerne ud og så pakke dem. Mange opdager først, at det ikke er helt så nemt, når der kommer kunder i butikken, siger Kim Wilde.

Hans bud på, hvorfor e-logistik volder flere kvaler end gammeldags logistik, er, at man ikke kan starte i det små med at pakke ordrerne ved køkkenbordet.

- E-handel er født elektronisk, og det kræver, at systemerne virker hele vejen igennem. Og det gør de ikke altid. Alle de store e-butikker, der er gået ned, har haft logistikproblemer. De brugte masser af penge på IT og markedsføring, men de glemte at få logistikken med ind i beslutningsgrundlaget. Heldigvis er der ved at komme mere fokus på logistik nu, siger Kim Wilde.

Bevar kontrollen

Thomas Skov, direktør i eBS Logistics, råder kunderne til at beholde logistikfunktionen selv, medmindre de er helt sikre på, at det er både billigere og bedre at outsource. eBS Logistics beskæftiger sig med benchmarking på nettet, logistikrådgivning ved e-handel, samhandel og markedspladser samt e-procurement.

- Rådet gives ikke, fordi man ikke kan outsource en kernekompetence, men fordi man så hurtigere kan opdage fejl og bedre kan kontrollere, at tingene foregår, som man ønsker det. Hvis man outsourcer en kernekompetence, er det vigtigt, at man vælger sin underleverandør med stor omhu og bevarer kontrollen med processen. Ellers kan det hurtigt gå galt, siger Thomas Skov.

Og det gør det. Blandt andet fordi der hele tiden kommer nye e-butikker til, som lige skal gøre deres erfaringer og opdage, at de mister kunder på ikke at levere varen. Men også for eksempel fordi man sælger noget, man ikke har på lager. Når varen så er i restordre, og e-butikken står sidst på leverandørens liste, går det galt.

- Det er et stort problem, at e-butikkerne ikke har et langvarigt forhold til leverandøren at trække på eller bare for lille omsætning. Det giver en skæv magtfordeling. Er der mangel på varer på markedet, så er det den lille, nye e-butik, der ikke får nogle varer, siger Merete Zier Olsen, der har skrevet kandidatafhandling om e-logistik.

Merete Zier Olsen har sammen med Camilla Middelboe undersøgt sammenhængen mellem e-forretningernes renommé og den måde, fire rene e-forretninger og fire click & mortar-forretninger håndterede logistikken på i deres cand. merc.-kandidatafhandling, som blev færdig i januar.

Læs mere i Computerworld Dotcom, logistik-tema side 6-7.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere