Sådan kloner du gratis

Det kan godt lade sig gøre at klone sin Windows-installation til en ny harddisk uden at være superbruger eller hive pungen op af lommen. Vi forklarer hvordan.

Sådan kloner du gratis

Ville det ikke være latterligt, hvis man skulle købe en speciel skruetrækker for at opgradere sin harddisk? En skruetrækker, der næsten kostede det samme som harddisken, og som ikke kunne bruges til andet end at opgradere harddiske.

For hvor tit er det lige, man sætter en ny og større harddisk i pc'en?

En eller to gange i en normal pc’s levetid er nok ikke helt forkert, og derfor er ærgrelsen ved at have et dyrt stykke specialværktøj liggende i skuffen også stor.

Heldigvis er harddiske monteret med almindelige skruer, så man kan skal ikke have pungen op ad lommen for at skifte dem ud.

Og dog – der er jo lige det med harddiskens indhold. Helt nøjagtigt Windows-installationen og de mange programmer og data, man har liggende på den gamle harddisk. De skal flyttes over på den nye harddisk, og det er ikke så nemt, som man skulle tro.

Faktisk kræver det et stykke software, der nemt kan koste det samme som en harddisk. Et stykke software, der ikke kan bruges til andet end at kopiere harddiske. Det er lige så latterligt som eksemplet med skruetrækkeren, men heldigvis er der en gratis løsning.

Kloning er den bedste løsning

Når man opgraderer pc'ens harddisk, kan man selvfølgelig vælge den lette måde at flytte indholdet.

Det vil sige: 1) Tage en sikkerhedskopi af sine dokumenter og e-mails på en dvd. 2) Udskifte harddisken. 3) Installere Windows og ens programmer på den nye harddisk. 4) Indlæse sikkerhedskopien fra dvd'en til harddisken.

Men – man opgraderer jo tit harddisken fordi, den er fyldt op. Er det eksempelvis en 80 gigabyte harddisk, der skal udskiftes med en 250 gigabyte model, er det et kolossalt arbejde at sikkerhedskopiere 80 gigabyte data til dvd.

Selv om man gik i gang med sådan en opgave, er det heller ikke altid nemt at finde de data, man vil have sikkerhedskopieret. Office-dokumenter og digitale fotos er nemme nok, men hvor ligger e-mail-programmets arkiv? Eller browserens bogmærker og cookies?

For slet ikke at tale om den digitale signatur, hvis man har sådan en. Allerværst er det måske med licenserne til den musik, man har købt på nettet. Licenserne kan kun overføres et begrænset antal gange, før medieafspilleren stopper for yderligere afspilning.

Der er grunde nok til, at man kunne ønske sig at kopiere hele Windowsdisken til den nye harddisk. Samtidig er der også god grund til, at man ikke vil slippe en mindre formue for at kopiere sine egne data. Løsningen på problemet eksisterer i form af gratis software, man kan downloade fra internettet.

Kloning via mellemlager

Et program som Norton Ghost er skabt til at kopiere hele harddiske, og det er et godt program. Desværre koster det også i nabolaget af 500 kroner, og en 250 gigabyte harddisk kan man få for under 600 kroner. Det duer ikke, hvis man ikke har andre behov for harddiskkopiering end den forhåndenværende opgradering.

Inden de gratis programmer vurderes, skal det lige præciseres, hvad testopgaven gik ud på. En Samsung 80 gigabyte SATA-II indeholdt en frisk installation af Windows XP.

Planen var at kopiere denne Windows-installation over på en tilsvarende Samsung harddisk, som skulle kunne bootes og fungere som en 100 procent identisk klon af originalen. I virkelighedens verden vil man oftest kopiere til en harddisk med større kapacitet end originalen, men opgaven er den samme.

Samsung-diskene blev monteret en ad gangen i en pc, der bootede fra sin egen Seagate 200 gigabyte harddisk. Der var altså indledningsvis ikke tale om at kopiere en Windows-harddisk, der var i brug.

Første forsøg involverede programmet SelfImage (http://selfimage.excelcia.org) som er gratis og som lover, at det kan kopiere hele harddiske inklusive Master Boot Record (det allerførste område af harddiskens lagerområde, hvor Windows opstartsprocedure beskrives). SelfImage er Open Source og ser meget lovende ud, men det virker desværre ikke.

Det vil sige, det virkede i hvert fald ikke i forbindelse med denne test. Problemerne, der opstod, var allerede omtalt i programmets online forum, men ingen løsning var foreslået. Det efterlod SelfImage i støvet – måske virker næste version bedre.

Så var der mere held i sprøjten med DriveImage XML (www.runtime.org/dixml.htm), som kopierede de 80 gigabyte over på den nye harddisk på under en time. Man skal dog lige huske at markere den nye harddiskpartition som Active med Windows' diskhåndtering (Kontrolpanel/Administration/Computeradministration/Diskhåndtering), for ellers vil den nye disk ikke boote.

DriveImage XML er både brugervenligt og gratis, og programmet kan også bruges til sikkerhedskopiering af harddiske, så her er ingenting at betænke sig på. Problemet er selvfølgelig blot, hvis man ikke har den luksus at kunne (mulighed for at) foretage kopieringen via en tredje harddisk som i dette tilfælde. Hvad nu, hvis man kun har den gamle og den nye harddisk? Så skal der et andet program til.

Direkte fra disk til disk

Programmet HDClone (www.miray.de) gør det, som de allerfleste nok har brug for. Det kopierer indholdet af en harddisk direkte over på en anden harddisk uden brug af mellemlager.

HDClone findes i forskellige udgaver, hvor den mest basale udgave er gratis. Denne udgave er begrænset til kun at kopiere en hel harddisk til en anden, hvor de mere avancerede udgaver også kan kopiere udvalgte partitioner.
HDClone skal ikke installeres på traditionel vis.

Når installationsprogrammet startes, skal man indsætte en blank diskette eller en blank cd, som på få minutter laves om til en bootdisk. Herefter genstarter man pc'en og booter på disken/cd'en, og først nu får man HDClone-programmet at se.
Via en overskuelig grafisk brugergrænseflade vælger man, hvilken harddisk der skal læses fra, og hvilken harddisk der skal skrives til.

Derefter går resten af sig selv, og snart har man en perfekt klon af sin Windows-harddisk. Så skal man bare huske at slette den gamle disk, inden den doneres til det lokale loppemarked.

Alternativ gratis harddisk-kloning

Flere harddiskproducenter har værktøjer til harddiskkopiering, som man kan downloade fra deres websider. Seagates programmer hedder DiscWizard, og Maxtors hedder MaxBlast. Western Digital kalder sine for Data Lifeguard Tools. Besøg producenternes websider og søg efter disse navne.
www.seagate.com
www.maxtor.com
www.westerndigital.com

Ranish Partition Manager er et DOS-program, der skal køres fra en DOS-diskette. Programmet er vældig godt, men henvender sig til eksperter, som har godt styr på harddisk-teknologi.
www.ranish.com/part/

Hvis man er rigtig superbruger, kan man boote fra en Linux-cd som Knoppix og bruge de værktøjer, Linux har til harddisk-kopiering. For Linux-brugere er den slags opgaver hverdagskost.
www.knoppix.org

Download en prøveudgave af et kommercielt kloningsprogram såsom Casper XP. Prøveperioden udløber godt nok efter 30 dage, men det er jo også rigelig tid til at kopiere harddisken.
www.fssdev.com/products/casperxp/




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere