N95: En Nokia med det hele

N95 er noget nær komplet. Men de mange finesser tærer hårdt på batteriet. Og så er GPS'en i den sløve ende.

N95: En Nokia med det hele

På papiret er Nokia N95 den perfekte mobiltelefon. Den har alt i forbindelser - fra 3G til WLAN - kombineret med GPS-navigation, højopløst kamera og alt, man i øvrigt forventer af en moderne top-telefon.

Alligevel er den mindre (2 x 5 x 10 cm) og lettere (120 gram) end sine mindre alsidige forgængere. En smart nyskabelse er, at skærmen kan skydes i to retninger. Når man skubber den opad, afsløres det almindelige tastatur forneden.

Og når man skubber den ned, vises fire afspilningsknapper foroven (frem, tilbage, stop og afspil/pause). Skydemekanismen bruges også til at låse tastaturet - og til at ændre skærmens orientering fra lodret til vandret format.

Pæn skærm med begrænset opløsning

Skærmen er stor (2,6 tommer) men ikke specielt finkornet (240 x 320 punkter). Den begrænsede opløsning kan være en ulempe, når man udforsker nettet med Nokias ellers udmærkede weblæser. Men ellers er skærmen en nydelse - også i sollys.

Der, hvor N95 især viser vejen frem, er med vejviseren. Snart vil GPS-navigation være lige så almindeligt i mobiltelefoner, som kameraet er i dag.

Det er virkelig blæret, at man altid kan fremtrylle et kort over sine nærmeste omgivelser. Og med de mange interessepunkter finder du let frem til nærmeste posthus, biograf, restaurant - eller hvad du nu står og mangler.

Meget langsom GPS

Desværre skal den indbyggede GPS-antenne bruge et par minutter på at låse sig fast på satellitterne. Og hvis telefonen skal fungere som rigtig vejviser med talte instrukser, skal du først købe en ekstra licens. Tre års adgang til Vesteuropa lægger for eksempel 745 kroner til prisen på den i forvejen kostbare telefon.

Det koster også datatrafik at hente kort ned i mobilen, og hvis du vil navigere i bilen, bør du investere i holder og lader. Bag rattet mærker man, at skærmen er mindre end i dedikerede GPS-anlæg, og betjeningen lider under, at skærmen ikke er trykfølsom. Så selv om stifinderen er en smart finesse, kan Garmin og TomTom nok sove roligt et par år endnu.

5 megapixel kamera

Med hele 5 megapixel er det ikke opløsningen, der sætter grænser for billedkvaliteten i N95. Det skader heller ikke, at kameraet har autofokus - endda med hjælpelys fra LED-lampen.

I skumle omgivelser savner man dog en rigtig blitz, og som i de fleste mobilkameraer er her en voldsom forsinkelse på lukkeren.

Billederne skæmmes også af en lovlig aggressiv støjreduktion, så selv om N95 tager bedre billeder end de fleste mobiltelefoner, kan den langt fra erstatte et "rigtigt" kamera.

Tilsvarende er telefonens video-optagelser meget langt fra den lovede "dvd-kvalitet", men kvaliteten er bedre end vanligt. For en gangs skyld giver det faktisk mening at vise optagelserne på en tv-skærm, og det nødvendige kabel medfølger da også i æsken.

Billedlageret kan udvides med hukommelseskort (microSD), der monteres i en diskret sprække i telefonens venstre side. Den fleksible hukommelse er også en gevinst for MP3-afspilleren, der understøtter alle gængse formater. Betjening og lydkvalitet er helt i orden, og det er et stort plus, at man uden adapter kan tilkoble sine egne hovedtelefoner.

En mobil med forbindelserne i orden

N95 er absolut en mobil med forbindelserne i orden. I tilgift til GPRS, EDGE og WLAN (80211b/g) får du den hurtige "turbo-3G" (HSDPA), som kan gøre internet lige så kvikt som bredbåndet derhjemme.

Med styresystemet Symbian får du også en bred vifte af værktøjer og programmer, der kan udbygges via nettet. Som standard er det muligt at læse - men ikke redigere - de gængse Office-dokumenter. Brugerfladen er logisk og flot, men som mange andre Symbian-mobiler er N95 træg i menuerne.

Til opladning hver eneste aften

Der går ofte et par sekunder, før skærmen skifter til den valgte funktion. Vi oplevede også, at telefonen gik helt i baglås. Det skete 4-5 gange i løbet af en måned, og det er 4-5 gange for meget. Eneste løsning var at pille batteriet ud.

Batteriet, ja... Her er vi fremme ved den helt store flue i suppen. Vores N95 var til opladning hver eneste aften, og hvis man virkelig bruger løs af de mange finesser og forbindelser, kan det blive nødvendigt med to daglige opladninger. Så er det heldigt, at el-adapteren er usædvanligt lille, for du kommer til at have den med dig overalt.

For mange vil batteriets ringe levetid være en "dealbreaker", og det er i grunden ærgerligt. For når der ellers er strøm på, er N95 et imponerende flagskib - og en fascinerende forsmag på fremtidens mobile multimaskiner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere