Artikel top billede

(Foto: Praswin Prakashan/Unsplash)

Microsoft vil have ansatte til at forlade Kina

Microsoft har tilbudt deres kinesiske medarbejdere kontorpladser i USA, Irland, Australien og New Zealand.

De højteknologiske spændinger mellem USA og Kina eskalerer, og det får nu Microsoft til at meddele deres kinesiske medarbejdere, at de bør overveje at flytte ud af Kina.

Det drejer sig om 700-800 Microsoft-medarbejdere, der for langt de flestes vedkommende har kinesisk nationalitet og arbejder med maskinlæring og andre opgaver relateret til cloud computing.

Microsoft har tilbudt dem at flytte tæt på andre af tech-gigantens kontorer i USA, Irland, Australien og New Zealand.

"Det at tilbyde interne muligheder er en regelmæssig del af at lede vores globale forretning. Som en del af denne proces delte vi en frivillig intern overførselsmulighed med en undergruppe af medarbejdere," udtaler en talsperson fra Microsoft-talsmanden i et skriftligt svar til Reuters.

Microsoft forbliver engageret i Kina og vil fortsætte med at operere der og på andre markeder, lyder det videre.

Balladen om de udenlandske chips

Flytningen sker midt i de eskalerende forhold mellem Kina og USA, hvor den amerikanske præsident Joe Bidens administration har øget toldsatserne på forskellige kinesiske importvarer, herunder batterier til elektriske køretøjer, computerchips og medicinske produkter.

Det er under en uge siden, at den amerikanske regering offentliggjorde planer om at forbyde eksporten af såkaldte "closed source" AI-modeller, der skal holde amerikansk AI-software ude af kinesiske hænder.

Forbuddet, som endnu ikke er trådt i kraft, omfatter nogle af de store sprogmodeller, herunder GPT-4 fra OpenAI og Google Gemini.

På nuværende tidspunkt kan leverandørerne af de store sprogmodeller sælge deres teknologi til enhver uden nogen begrænsninger. Det gælder også den kinesiske stat.

USA har også nedlagt forbud mod det kinesiske sociale medie Tiktok.

Fem år til at skifte ren kinesisk software

Kina fører også "tech-krig" den modsatte vej.

Landet forsøger at udfase udenlandsk teknologi og erstatte det med kinesisk teknologi, når den kinesiske stat køber ind.

Som led i den plan indførte Kina i slutningen af marts et forbud mod amerikanske AMD eller Intel at sælge computerchips til kinesiske regeringscomputere.

Alle statsejede virksomheder i Kina fik i 2022 en frist på fem år - indtil 2027 - til at have skiftet al kontorsoftware til kinesisk software.