Artikel top billede

Snart kan du købe ejerandele i Raspberry Pi: Hobbycomputeren sigter efter børsnotering på 4,3 milliarder kroner

Mikrocomputeren Raspberry Pi, der er særligt populært blandt fritidskodere, har indgivet ansøgning om en børsnotering. Men kunderne frygter, at børsnoteringen betyder, at selskabet opgiver sit dedikerede hobbyfællesskab.

Invester dine penge i noget, du har forstand på.

Sådan lyder et af de mange investeringsråd derude – og hvis du er it-interesseret, får du snart muligheden for netop det.

Raspberry Pi, der er bedst kendt for sine billige computere i kreditkortstørrelse, har nemlig indgivet en ansøgning om børsnotering i Storbritannien.

Det britiske hobbycomputerfirma, der er særligt populært blandt fritidskodere, sigter mod en værdiansættelse på 500 millioner pund, svarende til over 4,3 milliarder kroner. Det vil i så fald blive en af de største britiske teknologibørsnoteringer i de senere år, skriver The Telegraph.

Børsnoteringen kan betyde prisstigninger

Siden grundlæggelsen i 2008 og udgivelsen af deres første produkt i 2012 har Raspberry Pi solgt over 60 millioner enheder.

Priserne for deres computere spænder fra 34 kroner til lidt over 500 kroner, og de bruges af it-entusiaster til projekter som smart-home-hubs, gør-det-selv-computerservere og retro-spilkonsoller.

Disse priser kan dog ændre sig, når børsnoteringen træder i kraft.

Raspberry Pi vil nemlig fremadrettet fokusere på dyrere og mere kraftfulde enheder til erhvervskunder – noget der har skabt bekymringer blandt Raspberry Pi-fans, der frygter, at børsnoteringen kan betyde, at virksomheden opgiver sit dedikerede hobbyfællesskab.

Der dog ifølge Eben Upton, Raspberry Pi's medstifter og administrerende direktør, ingen grund til bekymring:

"Raspberry Pi-entusiaster vil se, at den næste fase af vores udvikling giver hidtil usete muligheder for kreativitet og innovation. I en stadig mere forbundet verden fortsætter markedet for Raspberry Pi's højtydende, billige computerplatforme med at vokse," udtaler han i en selskabsmeddelelse.

Ansøgningen om børsnoteringen sker efter, at Raspberry Pi i onsdags kunne præsentere en stigning i indtægterne på 42 procent i forhold til sidste år. Driftsresultatet lyder nu på 265,8 millioner dollar, svarende til 1,8 milliarder kroner.

Børsnoteringen vil involvere salg af nye aktier for at rejse kapital, mens Raspberry Pi-fonden, der arbejder på at fremme kodning blandt skolebørn, ejer majoriteten af virksomheden, men også de vil sælge ud af sine andele.

Eksterne investorer i Raspberry Pi inkluderer lige nu giganter som Arm og Sony.

"Vi har den teknologiske køreplan til at spille en stadig vigtigere rolle, og vi glæder os til at gå i gang med den næste fase af vores vækst," siger Eben Upton yderligere.

Jefferies og Peel Hunt arbejder på børsnoteringen.