Artikel top billede

(Foto: Apple Newsroom)

Apple på vej med nye funktioner – styr din iPhone med øjnene

Senere på året kommer en ny funktion, der gør det muligt at styre en iPhone eller iPad udelukkende ved hjælp af øjnene. Det er blot en af flere nyheder, som Apple løftede sløret for onsdag aften.

Onsdag aften offentliggjorde Apple en række nye funktioner, der er på vej til iPhone, iPad og Mac.

De nye funktioner er rettet specifikt mod brugere med forskellige typer af handicap, men de vil kunne benyttes af alle, der ønsker det, når funktionerne bliver lanceret senere på året.

En af de mere bemærkelsesværdige funktioner gør det muligt at styre en iPhone eller iPad udelukkende ved hjælpe øjenbevægelser.

Funktionen gør givetvis brug af teknologi, der allerede i dag anvendes i Apples Vision Pro-headset, hvor brugerne også kan navigere ved hjælp af øjenbevægelser.

Den nye funktion vil gøre det muligt at bruge en iPad eller iPhone, selvom man har nedsat eller ingen funktion i hænder eller arme. Det kan eksempelvis være tilfældet, hvis man er ramt af diagnoser som cerebral parese, muskelsvind eller ALS

Kan sættes op på få sekunder

Ifølge Apple tager det blot få sekunder at kalibrere den nye funktionen, og det sker ved, at man gennemfører ni små øvelser med øjnene.

Det er dog værd at bemærke, at der allerede i forvejen findes tredjepartsløsninger, der gør det muligt at styre en iPhone med øjnene. Men nu tilbyder Apple det som en gratis og integreret løsning.

Det er dog ikke den eneste nye tilgængelighedsløsning, som Apple planlægger at lancere.

Senere på året kommer der også en række stemme-genveje, der betyder, at en bruger ved at gentage et forudbestemt ord eller lyd tre gange efter hinanden kan aktivere en genvej til eksempelvis en app eller særlig handling.

Kan registrere atypisk tale

I den forbindelse vil iPhonen også blive i stand til at lytte efter “atypisk tale, ” hvilket vil sige, at den ogå kan forstå brugere, som har en usædvanlig udtale af ordene. Apple oplyser også, at funktionen løbende vil lære af brugerens stemmemønstre – eksempelvis hvis de udvikler sig over tid.

Ifølge Apple henvender funktionen sig især til brugere, der enten har talevanskeligheder eller har risiko for helt at miste evnen til tale.

Hørehæmmede kan desuden også se frem til en ny opdatering af Apple CarPlay, der vil være i stand til at genkende lyde i trafikken. Det kan eksempelvis være sirener. Er funktionen slået til, vil der på CarPlay-skærmen dukke en advarsel op om, at der registreret en lyd, der kan være en sirene.

Derudover får CarPlay også forbedrede muligheder for stemmestyring, der betyder, at eksempelvis folk, der har en specialindrettet bil, som de styrer med hænderne, kan navigere i hele CarPlay-brugerfladen ved hjælp af stemmekommandoer.

Døve får adgang til musik

Apple offentliggjorde desuden en ny løsning til musikstreamingtjeneste Apple Music, der betyder, at døve eller svagthørende kan fornemme musikken via vibrationer fra den såkaldte Taptic engine, der sidder i iPhonen.

Sidst men ikke mindst står vi foran en sommerferie, hvor der givet er mange danske familier, der kommer til at tilbringe en del tid på de danske eller europæiske motorveje. De kan glæde sig over, at Apple i løbet af året kommer med en ny funktion, der i fremtiden kan reducere risikoen for køresyge, når du som passager bruger din iPhone eller iPad

Ifølge Apple menes køresyge at skyldes en konflikt mellem de bevægelser, som en person ser, og de bevægelser personen føler.

Derfor vil det blive muligt at slå en funktion til, der via en række prikker på skærmen viser, hvilken vej køretøjet bevæger sig.

"Hvert år finder vi nye veje, når det gælder tilgængelighed. Disse nye funktioner vil få indflydelse på livet for en bred vifte af brugere, der nu får nye måder at kommunikere, styre deres enheder og bevæge sig gennem verden på,” siger Sarah Herrlinger, der er chef for tilgængelighed hos Apple, ifølge en pressemeddelelse

Sidste år interviewede Computerworld Sarah Herrlinger.

Læs interviewet med hende her: